Minder zeecruiseschepen naar Amsterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
In 2015 ontvang Amsterdam de MSC Splendida, het grootste cruiseschip dat tot nu toe de Amsterdamse haven bezocht.

Minder zeecruiseschepen naar Amsterdam

Bart Stam | woensdag 16 december 2015
Havenbedrijf Amsterdam, Jaarcijfers, Cruise

Het aantal riviercruiseschepen in Amsterdam blijft onverminderd stijgen maar er zullen in 2016 minder zeecruiseschepen de hoofdstad en IJmuiden bezoeken.

Dit maakte Hans Gerson, scheidend voorzitter van promotieorganisatie Amsterdam Cruise Port, bekend op donderdag 10 december bij de afsluiting van het cruiseseizoen. Na vijf jaar maakt Gerson (68) plaats voor Janine van Oosten, oud-rijkshavenmeester van Amsterdam.

Door intensieve samenwerking tussen de cruiseterminals in Amsterdam en IJmuiden, de gemeenten langs het Noordzeekanaal, de havenbedrijven en de toeristische sector steeg het aantal grote cruiseschepen in 2012 naar een record van 198. Hiervan kwamen 144 schepen naar de Passenger Terminal Amsterdam (PTA), de overige calls waren op beide Felison-terminals in IJmuiden.

De rek lijkt er echter uit, zo blijkt uit de jaarcijfers van ACP. In 2015 kwamen er 180 schepen naar Amsterdam en IJmuiden. Op basis van de huidige boekingen zullen er volgens Hans Gerson minder aanlopen zijn in 2016. Zo staat Amsterdam momenteel op 120 calls.

Belangrijkste oorzaken voor deze daling is de groeiende concurrentie met steden als Kopenhagen, Hamburg, Zeebrugge en Rotterdam, maar ook de infrastructuur aan het Noordzeekanaal. Zo kunnen grote cruiseschepen steeds moeilijker de Noordersluis passeren, zeker bij harde wind. Zo moest de 'MSC Splendida', het grootste cruiseschip dat Amsterdam ooit aandeed, tot twee keer toe de haven van Amsterdam links laten liggen omdat het schip bij harde wind niet veilig door de sluis kon. De nieuwe zeesluis is pas in oktober 2019 gereed. Verder heeft Amsterdam dringend behoefte aan een tweede cruiseterminal aan de Coenhaven. De plannen hiervoor zijn echter nog in een pril stadium.

Overigens zag Gerson als ACP-voorzitter tussen 2010 en 2015 het aantal zeecruiseschepen fors stijgen: van 101 naar 180 calls. Positief is volgens hem verder de komst van nieuwe 'Ms Koningsdam' van Holland Amerika Lijn (HAL) die vanaf mei 2016 Amsterdam twaalf keer zal aandoen. Dit schip is 297 meter lang en biedt plaats aan 2650 passagiers.

Bij de riviercruises lijkt er voorlopig geen einde aan de groei. Mede dankzij de bouw van extra aanlegsteigers en goede regionale samenwerking, blijft het aantal aanlopen elk jaar stijgen. Zowel in de hoofdstad als in de rest van Noord-Holland: van 2300 schepen in 2010 naar 2600 in 2015.

ACP-voorzitter Hans Gerson was van 2000 tot 2009 directeur van Haven Amsterdam. Zijn opvolgster is eveneens geen onbekende in de Amsterdamse havenregio. Janine van Oosten was van april 2010 tot en met september 2015 rijkshavenmeester van Amsterdam.

Partners Maritiem Nederland