Minder zeecruiseschepen, maar meer riviercruiseschepen naar Amsterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Grote drukte met zowel riviercruise- als zeecruiseschepen tijdens topjaar 2012 in de Amsterdamse cruisehaven.

Minder zeecruiseschepen, maar meer riviercruiseschepen naar AmsterdamBart Stam | donderdag 14 april 2016
Binnenvaart, Havens, Cruise

Amsterdam zal in 2016 minder zeecruiseschepen ontvangen, maar het aantal riviercruiseschepen en totale aantal passagiers neemt wel toe.

Terwijl in Rotterdam het aantal zeecruiseschepen dit jaar flink stijgt van 36 naar 59, dalen in Amsterdam de calls van 134 naar 122. Ook IJmuiden gaat terug van 44 naar 31 cruiseschepen. Daarentegen boekt Amsterdam in 2016 een record van 1830 riviercruiseschepen. Ter vergelijking: in 2011 ging het om 1327 aanlopen.

“Voor het eerst komen er meer passagiers met riviercruises dan met zeecruises naar de hoofdstad, namelijk zo’n 460.000”, aldus Janine van Oosten tijdens de opening van het cruiseseizoen op 7 april. Van Oosten, oud-havenmeester van Amsterdam, is de nieuwe voorzitter van promotieorganisatie Amsterdam Cruise Port (ACP).

Amsterdam en IJmuiden hebben te maken met een toenemende concurrentie van steden als Kopenhagen en Hamburg. Tegenover het voordeel van de moderne PTA-terminal in het centrum, heeft Amsterdam het nadeel van de verouderde Noordersluis. Hierdoor kunnen vooral grotere cruiseschepen de stad steeds moeilijker bereiken, zeker met harde wind. De nieuwe zeesluis is pas in oktober 2019 gereed. Daarnaast heeft Amsterdam vanwege de steeds grotere cruiseschepen dringend behoefte aan een tweede terminal. Een mogelijke locatie hiervoor is de Coenhaven maar hierover is nog geen besluit genomen.

Overigens ziet Van Oosten ook voldoende positieve ontwikkelingen: “Het aantal zeecruiseschepen in Amsterdam en IJmuiden daalt weliswaar maar het aantal passagiers blijft ongeveer gelijk en zal de komende jaren zelfs toenemen met zo’n vijf procent.” De ACP-voorzitter vindt het verheugend dat het nieuwe schip 'ms Koningsdam' Amsterdam als thuishaven krijgt. Het 297 meter lange schip van de Holland America Line zal Amsterdam vanaf 21 mei twaalf keer bezoeken in 2016.

De riviercruises blijven onverminderd groeien. “Ook voor deze schepen is Amsterdam een populaire bestemming.” De bouw van extra aanlegsteigers is volgens Van Oosten mede debet aan deze onstuimige groei. Niet voor niets heeft Viking River Cruises, ’s werelds grootste riviercruiserederij, op 1 maart wederom zes nieuwe schepen gedoopt in de hoofdstad. Ook steden als Hoorn (479 aanlopen) en Medemblik (231 calls) profiteren van de groeiende populariteit van riviercruises in Noord-Holland.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland