Minder overslag maar stijgend marktaandeel Rotterdamse haven | Maritiem Nederland
Nieuws

Minder overslag maar stijgend marktaandeel Rotterdamse havenDe haven van Rotterdam sloeg in de eerste helft van het jaar 3% minder goederen over dan in de eerste helft van 2015. Wel steeg het marktaandeel van Rotterdam in de Hamburg-Le Havre regio met 0,3%.

De blijkt uit de halfjaarcijfers van Havenbedrijf Rotterdam die ceo Allard Castelein op 21 juli in het World Port Centre in Rotterdam presenteerde. Castelein relativeerde deze daling door aan te geven dat de eerste helft van 2015 met een stijging van de overslag met 6,8% een bijzonder succesvol half jaar was.

Containers en digitalisering

Opvallend aan de cijfers is dat de containeroverslag daalde met 2,3% naar 6,237 miljoen teu. Opvallend, omdat de Tweede maasvlakte met twee grote en bijna volledig geautomatiseerde containerterminals inmiddels anderhalf jaar operationeel is. Castelein: "Vorig jaar sloegen deze terminals 300 duizend teu over, tot nu toe in 2016 is dat 600 duizend en over heel 2016 verwachten we dat terminals 1,5 miljoen teu overslaan op onze meest recente havenuitbreiding.”

Nat massagoed

In toenemende mate zoeken havenbedrijven een balans tussen traditionele business en hoe deze te ondersteunen en uit te bouwen (in Rotterdam is de grootste productgroep nat massagoed waaronder ruwe olie en aardolieproducten) aan de ene kant; en disruptieve technologieën die de haven van de toekomst vorm moeten geven. Zo ondersteunt het Havenbedrijf startende ondernemingen via bijvoorbeeld Port XL, staat er inmiddels een mede door het havenbedrijf gefinancierde 3D metaal printer in de haven en wordt de warmte van de (petro)chemische industrie gebruikt om huizen te verwarmen. Maar het Havenbedrijf is ook bezig om diverse digitale platforms uit te rollen via welke aanlopen van containerschepen, tankers en/of bulkcariers beter gepland kunnen worden.

De overslag van nat massagoed daalde met 1,1% tot 113,020 miljoen ton. De overslag van transitiebrandstof LNG (vloeibaar aardgas) daalde met 24,2% naar 861 duizend ton en is daamee de grote verliezer over het eerste halfjaar van 2016.

Kolen

Door de energiewende in Duitsland, politieke besluitvorming rondom kolencentrales en het interen op bestaande voorraden kolen daalde de overslag van kolen met 18,4% naar 12,780 miljoen ton. De totale overslag van droog massagoed daalde met 9,9% naar 39,313 miljoen ton.

Financieel

De omzet in de eerste helft van 2016 bedraagt 336,9 miljoen euro, dat is 2,0 miljoen euro lager dan in de eerste helft van 2015. Het zeehavengeld daalde met 5,8 miljoen euro, voornamelijk veroorzaakt door een daling van de overslag. De inkomsten uit contracten zijn gestegen met 4,5 miljoen euro. Het netto resultaat in de eerste helft van 2016 is 96,6 miljoen euro, in 2015 was dit  122,5 miljoen euro. Dit verschil wordt vrijwel geheel veroorzaakt door een gedeeltelijke afkoop van de renteswap. Hierdoor zijn de financiële lasten in 2016 gestegen met 29,3 miljoen euro ten opzichte van 2015 maar zullen de toekomstige rentelasten dalen.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland