Milieuvriendelijk vriessysteem | Maritiem Nederland
Nieuws

Milieuvriendelijk vriessysteemAndré Veenstra | woensdag 12 juli 2006

Sneller invriezen met natuurlijke koudemiddelen Grenco uit 's-Hertogenbosch ontwikkelde in relatief korte tijd een vriessysteem op basis van natuurlijke koudemiddelen. Een systeem met legio voordelen, vooral voor de visserijsector.

 De naam van het innovatieve product van Grenco Marine is een hele mond vol: Grenco marine screw compressor CO2/NH3 quick freezing cascade system. Het is een nieuw vriessysteem op basis van de natuurlijke koudemiddelen ammoniak (NH3) en kooldioxide (CO2), die beide over goede thermodynamische eigenschappen beschikken. Het systeem kan verouderde koel- en vriesinstallaties aan boord van met name visserijvaartuigen (vriestrawlers) vervangen, maar is ook geschikt voor reefers en cruiseliners.

 

Broeikaseffect

Grenco's innovatie haakt in op het toekomstig gebruiksverbod van zogenoemde HFC’s (synthetische koudemiddelen als R404A en R507A) en het reeds bestaande verbod op R22. Deze schadelijke stoffen breken de ozonlaag af en versterken het broeikaseffect. Vanaf 1 januari 2006 is het gebruik van R404A en R507A in Denemarken verboden. Veel andere landen kennen reeds een verbod op het gebruik van R22 in nieuwe koelsystemen.

Het nieuwe en milieuvriendelijke vriessysteem van Grenco maakt een eind aan lekkages van schadelijke broeikasgassen tijdens het bijvullen van koelinstallaties. Rederijen lopen hierdoor geen gevaar te worden gedwongen tot aanvullende investeringen voor aanpassing van koelinstallaties.

 

Ruimtewinst

Maar er zijn nog meer voordelen van het systeem met de lange naam. Het gebruik van natuurlijke koudemiddelen verlaagt het energieverbruik aan boord aanmerkelijk. Zo kan er voor het snel invriezen van vis een lagere invriestemperaturen gebruikt worden. De versnelde invriestijd betekent dat er een kwart minder platenvriezers nodig is. Dit levert ruimtewinst en gewichtsbesparing op. De kwaliteit van de vis blijft bovendien beter behouden. Vermindering van het energieverbruik zorgt ook voor brandstofbesparing en uiteindelijk voor lagere operationele kosten.

De toepassing van ammoniak en kooldioxide vraagt om een aangepaste installatie. Kooldioxide heeft een hoge druk (6,8 tot 39,7 bar) nodig om in dit verband te kunnen functioneren. Het is daarom noodzakelijk in de installatie een primair koelsysteem in te bouwen dat met een ander koudemiddel functioneert, bijvoorbeeld ammoniak. Dit houdt de kooldioxidedruk in het secundaire systeem op peil. Bij de meeste reders geniet ammoniak de voorkeur omdat de prestatie van dit middel ongeveer 25 procent beter is dan dat van koelmiddelen als R507 of R404A. Beide systemen zijn verenigd in één installatie onder de noemer ‘cascadesysteem’.

 

Pekelinstallatie

Manager Marine Refrigeration Godfried Steenkamp van Grenco: “Om de hoge druk in het systeem op een veilige manier te kunnen verwerken, hebben we een innovatieve installatie ontwikkeld. De schroefcompressoreenheden zijn speciaal gemaakt voor gebruik van kooldioxide. Daarnaast moesten er nieuwe oplossingen komen voor het ontdooien van de platenvriezers. Ook dat hebben we gerealiseerd.

Het systeem is in september 2003 in een proefopstelling geplaatst aan boord van de vriestrawler ‘Dirk Dirk’ van rederij Parlevliet & Van der Plas. Die wilde een nieuwe installatie aan boord, ter vervanging van de twintig jaar oude R22-pekelinstallatie.” Inmiddels is het systeem aan boord van deze vriestrawler volledig en naar tevredenheid getest. De genoemde voordelen blijken aantoonbaar aanwezig te zijn. De energiebesparing aan boord zorgt op jaarbasis zelfs voor een vermindering van 46.000 euro in de operationele kosten.

 

Speerpunt

Met de installatie van het NH3/CO2-cascadesysteem aan boord van de vriestrawler heeft Grenco een primeur in Nederland. De scheepstoepassing van CO2-schroefcompressoreenheden is daarnaast een wereldwijde primeur. Het ligt in de verwachting dat dit type systeem in eerste instantie zal worden geïnstalleerd aan boord van andere supertrawlers, waarvan er zeventien onder Nederlandse vlag varen. Inmiddels heeft Grenco aan een Noorse opdrachtgever een installatie verkocht voor het invriezen van maximaal 400 ton vis per dag aan boord van een supertrawler.

Grenco heeft ruim een jaar nodig gehad om de nieuwe installatie te ontwikkelen, te testen en aan boord van een proefschip in gebruik te stellen. Dat is relatief snel als je de aard en de compacte bouw van de installatie in ogenschouw neemt. Is men bij Grenco voortdurend bezig nieuwe producten op dit gebied te ontwikkelen?

Godfried Steenkamp zegt hierover: “Zolang ik bij Grenco Marine werk, en dat is al zeventien jaar, is innovatie een belangrijk speerpunt. Ik kan een behoorlijke lijst met innovaties opnoemen die succesvol op de markt zijn geïntroduceerd, met als resultaat een hoge omzet in de daaropvolgende jaren. Dit is inmiddels ook het geval met ons NH3/CO2-schroefcompressorcascadesysteem. Doordat wij continu vernieuwend bezig zijn, hebben we een leidende positie in onze markt opgebouwd. Deze positie kun je alleen handhaven als je goed blijft opletten waar zich nieuwe kansen voordoen. Niet door tevreden achterover in je stoel te leunen. Dat laatste zal trouwens bij niemand werken.”

 

www.grenco.nl

 

Kader 1

Innovatie in het kort

 

Bedrijf

Grenco BV (afdeling Marine), 's-Hertogenbosch.

 

Innovatie

Grenco marine screw compressor CO2/NH3 quick freezing cascade system. Vriesinstallatie voor het sneller invriezen van vis in blokken van ongeveer 25 kilo, door gebruikmaking van natuurlijke koudemiddelen als kooldioxide en ammoniak.

 

Marktintroductie

September 2004.

 

Voordelen

  • vermindering van emissie milieubelastende stoffen
  • minder brandstof- en energieverbruik
  • meer beschikbare nuttige scheepsruimte
  • lagere operationele kosten

 

Toegevoegde waarde voor de visserijsector

  • winst van 25 procent op invriestijden
  • lagere invriestemperaturen
  • minder vriesapparatuur nodig
  • gebruik van goedkope, veilige en milieuvriendelijk koudemiddelen
  • wereldwijd verkrijgbaar.

 

Kader 2

Bedrijfsprofiel

 

Grenco BV Marine Refrigeration

Leverancier van koel- en vriesinstallaties voor schepen, ontstaan uit de Grassogroep. Sinds 1991 onderdeel van de Global Engineering Alliance (GEA) Group AG in Bochum (D).

Hoofdvestiging: ’s-Hertogenbosch. Grenco BV heeft 7 nevenvestigingen

Opgericht: 1858.

Aantal medewerkers: 375.

Jaaromzet 2003: 60 miljoen euro.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland