Milieukeurmerk binnenvaart | Maritiem Nederland
Nieuws

Milieukeurmerk binnenvaart

Joop Wenstedt | woensdag 2 mei 2007

Medio 2007 start het proefproject Milieukeurmerk voor de Binnenvaart. Dit vrijwillige keurmerk geeft financiële beloningen aan binnenvaartschippers die zich positief onderscheiden op het gebied van uitstoot. Deze voordelen moeten schippers stimuleren het keurmerk te willen binnenhalen. “Hiermee reguleert de markt zichzelf, waardoor de overheid geen extra wettelijke regels hoeft op te stellen. Dit bevordert deregulering van de binnenvaart,” verklaart Robert Tieman van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) in Rotterdam.

 

Het keurmerk bevat eisen, gericht op verbetering van de milieuprestaties in de binnenvaart. Wanneer een groot deel van de beroepsbinnenvaart voldoet aan het keurmerk, gaan de milieuprestaties op het gebied van lucht- en wateremissie, afval en energiegebruik belangrijk vooruit. Het keurmerk heeft als bijkomend voordeel dat het imago, en daarmee de internationale concurrentie, van de beroepsvaart verbetert. Behalve financieel voordeel (reductie van haventarieven, liggelden en verzekeringspremies), brengt het keurmerk schippers operationeel profijt. Bijvoorbeeld door gebruik van de Tempomaat, een soort automatische piloot voor de binnenvaart die de meest economische combinatie van vaarroute en scheepssnelheid berekent, en ervoor zorgt dat het schip exact op de gewenste tijd aankomt. Daarbij zijn brandstofbesparingen mogelijk, variërend tussen de 4 en 12 procent.

 

Het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) steunt de invoering van het milieukeurmerk, mits het vrijblijvend en laagdrempelig is, en de voordelen overduidelijk zijn. Bovendien moet er infrastructuur zijn om te kunnen voldoen aan de verschillende eisen, zoals de mogelijkheid om vuil water af te geven.

Partners Maritiem Nederland