Mijnenveger met negen levens | Maritiem Nederland
Nieuws

Mijnenveger met negen levens

Bart Stam | dinsdag 14 november 2006

Wie sinds 1997 het Marinemuseum in Den Helder heeft bezocht, zal ongetwijfeld aan boord geklommen zijn van ‘Hr. Ms. Abraham Crijnssen’. Over deze mijnenveger, die vanwege de Japanse oorlogsdreiging tot 1951 Soerabaja als thuisbasis had, is nu een fraai boek verschenen: Hr.Ms. Abraham Crijnssen. Van mijnenveger tot museumschip.

 

In maart 1942 slaagt de mijnenveger erin op wonderbaarlijke wijze uit handen van de Japanse bezetter te blijven. Gecamoufleerd met takkenbossen maakt de bemanning het schip overdag onzichtbaar. Zodra de duisternis invalt, zet het schip koers naar de Australische havenstad Geraldton, waar het tien dagen later arriveert.

 

Na de Japanse capitulatie in 1945 is er nauwelijks tijd om op adem te komen: de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd vergt nu alle aandacht. De Abraham Crijnssen moet naast het ruimen van mijnen troepen vervoeren en patrouilles varen.

 

Als in Indonesië alle mijnen zijn geruimd, keert het schip op 27 oktober 1951 terug in Den Helder. Na een tweede leven als opleidingsschip, weet de Stichting Instandhouding Submarines en Targets (INST) de Abraham Crijnssen aan te trekken als museumschip voor het Marinemuseum. Prins Willem Alexander verricht op 11 juli 1997 de feestelijke heropening.

 

Van Holst Pellekaan, zelf oud-marineofficier, heeft een informatief boek geschreven over de woelige geschiedenis van het marineschip. Er zijn slechts twee kleine minpuntjes te noemen: de beperkte hoeveelheid beeldmateriaal, en het feit dat de techniek van het mijnenvegen pas aan het eind aan bod komt. 

 

Hr. Ms Abraham Crijnssen - van mijnenveger tot museumschip

Auteur: R.E. van Holst Pellekaan

Uitgever Aprilis, Zaltbommel/Marinemuseum, Den Helder

72 pagina’s, gebonden, met foto’s (kleur en zwart-wit)

ISBN: 90 5994 129 2

Prijs: € 19,95

www.aprilis.nl

Partners Maritiem Nederland