Mijnenjager Zr. Ms. Willemstad begint aan Navo-missie | Maritiem Nederland
Nieuws
De Zr. Ms. Willemstad is de eerste Nederlandse mijnenveger die is uitgerust met onderwaterdrones.

Mijnenjager Zr. Ms. Willemstad begint aan Navo-missieRedactie | maandag 3 februari 2020
Marine

Zr. Ms. Willemstad sluit zich aan bij de Standing Nato Mine Countermeasures Group 1 die de komende weken explosieven in de Noordzee gaat opruimen. Het gebied strekt zich uit van het zuiden van Noorwegen tot en met België. Op de bodem van de Noordzee liggen naar schatting nog enkele duizenden gevaarlijke projectielen.

Het permanente vlootverband van de Navo ontdoet de druk bevaren scheepsroutes op de Noordzee van onder meer zeemijnen en vliegtuigbommen. Zr. Ms. Willemstad is de eerste mijnenjager die is uitgerust met onderwaterdrones, het zogenoemde Remus-systeem. Deze drones maken gebruik van sonar, camera en precisienavigatieapparatuur. De Remus brengt onder water stukken bodem en objecten in kaart. Denk aan mijnen, maar ook aan andere explosieven en voorwerpen. De onderwaterdrone kan vooraf geprogrammeerde opdrachten zelfstandig uitvoeren.

Onderwaterdrones

Met de onderwaterdrones neemt de Koninklijke marine een voorschot op de nabije toekomst. Vanaf 2025 vaart de zeemacht met nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. Zij vervangen de huidige mijnenjagers. De nieuwe schepen krijgen diverse onbemande systemen, waaronder de Remus. Door deze te gebruiken hoeft een mijnenjager straks niet meer zelf het mijnengevaarlijke gebied in.

Vier maanden op missie

De Zr. Ms. Willemstad is vier maanden van huis. Het Navo-vlootverband van de mijnenvegers neemt ook deel aan de jaarlijkse Historical Ordnance Disposal operatie in de Baltische Zee. Tijdens deze Open Spirit 2020 ruimen de marines explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. 

Verder neemt het vlootverband deel aan de de Navo-oefening Joint Warrior. Daarbij wordt het juist reageren in geval van verschillende dreigingen getraind in internationaal verband.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland