Microcontroller bepaalt ideale zeilstand | Maritiem Nederland
Nieuws
Team 10 was de snelste boot bij de zeilwedstrijd van MARIN

Microcontroller bepaalt ideale zeilstandThomas van de Sandt | dinsdag 21 januari 2014
Scheepsbouw, Jachtbouw & Watersport

De jaarlijkse zeilwedstrijd voor modelzeilboten bij MARIN heeft dit jaar een fraai staaltje meet- en regeltechniek opgeleverd. Maar vindt deze techniek haar weg uiteindelijk naar de ‘echte’ scheeps- en jachtbouw?

Een modelzeilboot die met behulp van een windvaan de windrichting bepaalt, en vervolgens met een microcontroller de stand en bolling van het zeil aanpast: hiermee won Team 6 van de TU Delft op 17 januari de innovatieprijs bij de zeilrace voor studententeams in het Ondiepwaterbassin van onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen. Elf studententeams van de minor zeiljachten aan de TU Delft - in tegenstelling tot andere jaren was de Rotterdam Mainport University dit jaar niet aanwezig - probeerden elkaar met hun eigen slimmigheden de loef af te steken. De modelzeilboten van de teams werden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie.

Team 6 hoefde als enige de stand van het zeil niet op afstand te bedienen. “Dat is handig omdat het vanaf de kant moeilijk te zien is of het zeil goed staat”, vertelt teamleider Mark Pieter de Jonge. “Wij hoefden alleen het roer te bedienen.”

Hoewel het innovatief staaltje regeltechniek goed werkte, was Team 6 niet de snelste. Die eer was weggelegd voor Team 10, dat met twee vleugelzeilen op één giek de maximaal toegestane afmetingen opzocht. Het geheel kon draaien om te zorgen voor een maximaal geprojecteerd oppervlak, dat vooral bij het zogenaamd ruim windse rak (wind schuin van achteren, red.) goed van pas kwam.

Het is voor de zevende keer dat de zeilwedstrijd is georganiseerd. Hebben innovatieve ideeën van de studenten wel eens wat opgeleverd in de praktijk? “Niet direct”, zegt Rogier Eggers van MARIN. “Er zitten wel jachtbouwers in de jury, dus wellicht dat die wel eens wat ideeën oppikken, maar er is nog nooit iets één op één gebruikt voor een echt zeiljacht.”

www.marin.nl/zeilwedstrijd

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland