Meubels uit scheepsafval voor Google Eemshaven | Maritiem Nederland
Nieuws
De ramp met de MSC Zoë in de Waddenzee gaf de aanzet tot het project om meubels uit afvalplastic te produceren.

Meubels uit scheepsafval voor Google EemshavenRedactie | woensdag 16 december 2020
Havens

De Nederlandse bedrijven Bek & Verburg, Impact Recycling en Dunia Design hebben met Groningen Seaports de handen ineen geslagen om van afvalplastic stijlvolle meubels te maken. Het datacenter van Google in het havengebied is de eerste afnemer van de uit havenafvalplastic uit de Eemshaven vervaardigde meubels. 

Het logistieke bedrijf Bek & Verburg zamelt, in samenwerking met Groningen Seaports, in de Eemshaven en de haven van Delfzijl het afval in. Impact Recycling verwerkt deze afvalplastics tot 98 procent puur granulaat, dat geschikt is voor consumentenproducten. Start-up Dunia Design maakt hieruit vervolgens stijlvolle meubels. De reststromen van deze plastics zet Impact Recycling om in duurzame bouwmaterialen.

De partijen zien het circulaire cluster van de Eemshaven en Delfzijl als belangrijk schakelpunt en nevenvestiging voor hun bedrijvigheid. Hun missie is lokaal geproduceerde meubels van lokaal afval met zoveel mogelijk hergebruikt plastic uit de Groninger zeehavens en Werelderfgoed Waddenzee te maken.

Nieuwe mijlpaal

Voor het havenbedrijf was de ramp met de MSC Zoë in de Waddenzee een belangrijke reden om projecten gericht op vermindering van plastics in zee te faciliteren. De verwerking van afvalplastics is een van haar speerpunten. Initiatiefnemer van het project, Heleen van Wijk van Groningen Seaports, over het project: “De levering van de eerste meubels is voor ons een nieuwe mijlpaal in het circulaire cluster dat wij als haven aanjagen. Het verbinden van de verschillende innovatieve technieken, met dit als resultaat, is bij uitstek iets waar wij ons graag voor inzetten."

Meubels passen bij Google

Google is de eerste exclusieve afnemer van de meubels. De meubels van lokale afvalplastics passen bij het duurzame beleid van het databedrijf. Google ziet een goede match tussen de ambities van het project en haar eigen duurzaamheidsdoelstellingen. Bovendien past het goed bij het beleid van Google om een positieve bijdrage te leveren aan de regio waarin zij gevestigd is. De meubels staan in de kantoren van het datacentercomplex in de Eemshaven, waar Google volop bouwt aan de uitbreiding van haar datacenter.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland