Megasnijkopzuiger Helios in de vaart | Maritiem Nederland
Nieuws
De Helios is volgens Boskalis een van de krachtigste snijkopzuigers in de baggerindustrie. Foto Boskalis

Megasnijkopzuiger Helios in de vaartErik van Huizen | dinsdag 4 juli 2017
Baggeren, Boskalis

Boskalis heeft vorige week in de Rotterdamse haven de megasnijkopzuiger ‘Helios’ in de vaart genomen. Het is de grootste en krachtigste snijkopzuiger die Boskalis ooit ontwikkelde. DEME komt over twee jaar echter met een snijkopzuiger die nog krachtiger is.

De zelfvarende Helios is 152 meter lang, 28 meter breed en kan van 6 tot 35 meter diep baggeren in extreem harde grond. Daarvoor heeft de Helios de zwaarste cutterladder ter wereld aan boord van 2.060 ton. Samen met een totaal geïnstalleerd vermogen van bijna 24.000 kW, een totaal pompvermogen van 15.600 kW en een maximum cuttervermogen van 7.000 kW is de Helios volgens Boskalis een van de krachtigste snijkopzuigers in de baggerindustrie. Voor de eerste baggerklus vertrekt de Helios binnenkort naar Oman.

Eigen ervaring

De 170 miljoen euro kostende Helios vervangt de oude cutter ‘Ursa’. Kees Kamp was binnen Boskalis verantwoordelijk voor het project. Hij bereidde het ontwerp van de cutter in eigen huis voor en werkte dit samen met scheepsbouwer IHC verder uit. Zo werd volgens Kamp de expertise binnen Boskalis optimaal benut en gewaarborgd. “Het ontwerp van de Helios is gebaseerd op tachtig procent van de werken die in de markt voorkomen en kent een aantal technische bijzonderheden. Om de ligging van het schip te verbeteren, is de cutterladder aan de achterschipzijde geplaatst in plaats van in de vaarrichting. Het achterschip is breder dan het voorschip en deze tapse vorm werkt ook mee aan een betere ligging. Bijzonder is ook dat de cutterladder slechts één draaipunt heeft waardoor verstellen van de ladder in hoogte wordt vermeden. Dit draagt bij aan de veiligheid van de bemanning. De ladderhijslieren zijn onderdeks geplaatst om ruimte te winnen, waardoor de dradenloop op het dek wordt verminderd. Bijkomstig voordeel is dat er minder geluidshinder is voor de bemanning tijdens het baggeren. Het schip heeft ankerbomen waarmee de ankers voor de zijlieren door het schip zelf verzet kunnen worden. Hierdoor is assistentie van multicats niet nodig.”

‘De krachtigste’

De Belgische concurrent van Boskalis, DEME, kondigde in maart van dit jaar de bouw aan van ‘de krachtigste snijkopzuiger ter wereld’. Deze ‘Spartacus’ van 164 meter lang krijgt een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW en moet daardoor volgens DEME krachtig genoeg worden om te kunnen baggeren tot een diepte van 45 meer in de meest harde rots- en grondsoorten. Hierdoor kan de snijkopzuiger de werkzaamheden zelf uitvoeren, zonder dat er dynamiet en explosies aan te pas komen.

De Spartacus wordt ook de eerste snijkopzuiger in de wereld die vaart op LNG. De milieuvriendelijke snijkopzuiger heeft verder een warmteterugwinningssysteem dat de warmte van de uitlaatgassen omzet in elektrische energie. Het schip moet in 219 in de vaart komen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland