Meetcampagne Caribisch gebied | Maritiem Nederland
Nieuws

Meetcampagne Caribisch gebied

Bart Stam | woensdag 23 augustus 2006

Snellius brengt boven- en benedenwindse kustgebieden in kaart

Het hydrografische opnemingsvaartuig ‘Hr. Ms. Snellius’ van de Koninklijke Marine heeft eind juni een meetcampagne in de Caribische Zee afgerond. Samen met twee hydrografische sloepen heeft de Snellius de kustwateren rond de Nederlandse Antillen en Aruba in kaart gebracht. Het schip is op donderdag 13 juli teruggekeerd in Nederland.

VN-lidstaten moeten eenmaal per decennium het continentaal plat in kaart brengen. Daarbij ligt het accent op ondiepe gedeelten, havenmondingen en gebieden met gevaar voor de scheepvaart. Daarom reisde de Snellius begin maart af naar het Caribisch gebied, met aan boord de modernste hydrografische apparatuur en twee sloepen. De marine gebruikte een van de sloepen om vanuit de bovenwindse eilanden kustgebieden en havenmondingen in kaart te brengen. De tweede sloep had de Benedenwindse eilanden als werkterrein. Dankzij nauwkeurige plaatsbepaling en een dieptemeter zijn er nu betere gegevens voor nieuwe – papieren en elektronische – zeekaarten.

Voor het moederschip lag het accent op de Sababank. De contouren van deze atol blijken op veel punten anders te liggen dan op de huidige kaarten. Ook ontdekte de Snellius met de side scan sonar, die achter het schip aansleept, een nog onontdekt scheepswrak op twintig zeemijl ten zuidwesten van Saba. Het gaat om een ruim 100 meter lange vrachtboot, waarvan de brugdakantenne tot 7 meter onder de wateroppervlakte omhoog steekt.

Tijdens de reis diende de Snellius ook als platform voor wetenschappelijk onderzoek. Zo werkten onderzoekers van het KIM en de Universiteit van Brussel aan een nieuwe methode voor onderwaterakoestiek, om de hardheid van de zeebodem te bepalen. Verder voerden de twee sloepen tijdens de militaire oefening Joint Carribean Lion 2006 zogeheten rapid enviromental assessments uit bij vier stranden. Door de zeebodem op deze plaatsen in kaart te brengen, kunnen er later veilige amfibische landingen plaatsvinden.

Partners Maritiem Nederland