Meest gelezen in 2015: Grootste containerschepen, Pioneering Spirit en goede salarissen | Maritiem Nederland
Nieuws
De Dockwise Vanguard zal een deel van het transport gaan uitvoeren, en heeft daarmee al een eerste klus voor 2019. Foto: Danny Cornelissen

Meest gelezen in 2015: Grootste containerschepen, Pioneering Spirit en goede salarissen

Welke artikelen werden in 2015 het meest gelezen? Het blijkt dat de wedloop om de grootste containerschepen, de heisa omtrent de naamgeving van het grootste schip ter wereld (Pieter Schelte, later Pioneering Spirit) en de beloningen voor werknemers in de maritieme sector het populairst waren in 2015.

Wat verder opvalt is dat in het lijstje niet alleen maar grote schepen of jachten staan, maar dat ook innovatieve kleinere schepen de aandacht trokken. Bijvoorbeeld kabellegger 'Nexus' van Van Oord of de kleine innovatieve vissersboot 'MDV-1 Immanuel'. We tellen af van 10 naar 1.

#10: Een file van 170 km aan dek

Op 8 mei 2015 nam het halfafzinkbare zwareladingschip 'Vanguard' van Boskalis' dochter Dockwise de FPSO 'Armada Intrepid' aan boord. Het enkele stuk lading had het gewicht van alle auto's in een file van 170 km over twee rijbanen.

#9: Wat groot is, kan groter

Mensen met een ruim bemeten portemonnee komen bij de aankoop van hun jacht wellicht uit bij Oceanco. Het bedrijf breidt uit met een nieuw droogdok om nog grotere megajachten te bouwen. Maritiem Nederland nam een kijkje in deze wereld van rijkdom en luxe en één ding werd duidelijk: het moet steeds groter en luxer.

#8: Kabellegger Nexus opgeleverd

In december 2014 leverde Damen Shipyards kabellegschip 'Nexus' op. Het schip is speciaal gebouwd voor de aanleg van het Gemini offshore windpark. Lees ook de reportage over de bouw van het Gemini windpark, dat net te kort online stond deze maand om deze lijst te halen. De offshore industrie evolueert en bouwt mee aan duurzaamheid.

#7: IHC bouwt uniek kraanschip voor Scaldis

Het Antwerpse Scaldis Salvage & Marine Contractors maakte in februari bekend dat ze een tweede kraanschip gaan laten bouwen. Koninklijke IHC gaat het schip bouwen op een partnerwerf in China. Bijzonder aan dit schip (hijsvermogen 4.000 ton) is dat het in zowel diep als ondiep (5 meter) water de maximale last kan hijsen. Voor de offshore divisie van IHC is deze klus meer dan welkom, orders in de offshore zijn schaars.

#6: Viskotter MDV-1 Immanuel succesvol

Deze zomer kwam viskotter 'MDV-1 Immanuel' in de vaart. MDV staat voor Masterplan Duurzame Visserij. Het kleine schip zit vol met innovaties. Het wordt diesel-elektrisch aangedreven, heeft een semi-bijlboeg en een hoge mate van automatisering. De bouwers hebben er alle vertrouwen in dat deze technologie nu klaar is voor de exportmarkt.

#5: Marjan van Loon nieuwe topvrouw van Shell

Deze maand werd bekend dat Marjan van Loon per 1 januari 2016 de nieuwe topvrouw van Shell wordt en dat de huidige topman (Dick Benschop) op dezelfde datum een andere rol krijgt binnen Shell International. Maritiem Nederland interviewde Van Loon in 2014 over een groot drijvend gevaarte, een FLNG-fabriek. Alle grote dagbladen hebben hier onlangs uit geciteerd.

#4: Bouw gestart voor grootste kraanschip Heerema

Ondanks de lage olieprijs blijven Nederlandse offshore contractors vooroplopen in de bouw van de meest tot de verbeelding sprekende schepen. Op 1 juli is op de productielocatie van Huisman in China het eerste staal gesneden voor de twee 10.000 ton kranen van het nieuwe kraanschip van Heerema Marine Contractors.

#3: Goede salarissen voor maritieme technici

Uit het salarisonderzoek van Technisch Weekblad uit 2014 bleek dat maritieme technici hoge salarissen ontvangen in vergelijking met andere technische beroepen. Vooral de offshore staat garant voor uitschieters omhoog. Techniekstudenten die maritieme techniek (wo) of scheepsbouwkunde (hbo) hebben gestudeerd, hebben het hoogste starterssalaris.

#2: Naamgeving en vertraging Pieter Schelte / Pioneering Spirit

Vergezeld van een hoop tumult omtrent de naamgeving arriveerde in januari 2014 het grootste schip ter wereld onder de naam 'Pieter Schelte' in Rotterdam. Door boze bonden vanwege het oorlogsverleden van Pieter Schelte werd Allseas gedwongen de naam te wijzigen. Later dit jaar bleek dat de bouw van de 'Pioneering Spirit' is vertraagd.

#1: Wedloop om het grootste containerschip ter wereld 

Begin januari ontving Rotterdam de 'CSCL Globe', het grootste containerschip ter wereld. Een kleine twee maanden later stootte de 'MSC Oscar' de Globe van de troon. Gaat deze schaalvergroting onverminderd door? Ja, zij het op korte termijn met kleine stapjes, want alle nieuwe grote containerschepen zijn bijna 60 meter breed, 400 meter lang en steken 14,5 meter diep. Er zijn plannen voor containerschepen van 430 meter lengte die 22.000 TEU kunnen vervoeren en er liggen ontwerpen klaar voor 24.000 TEU containerschepen. De havenkranen op moderne containerterminals zijn hoog en breed genoeg om verdere schaalvergroting aan te kunnen. Dit verhaal wordt volgend jaar zeker vervolgd.

Partners Maritiem Nederland