Meer samenwerken levert schipper tot 20 procent voordeel op | Maritiem Nederland
Nieuws

Meer samenwerken levert schipper tot 20 procent voordeel opErik van Huizen | dinsdag 24 maart 2015
Binnenvaart

Samenwerking in de markt kan de binnenvaartondernemer ongeveer 15 tot 20 procent voordeel opleveren.

Het voordeel komt omdat door meer commerciële samenwerking tussen binnenvaartondernemingen in een aantal markten de rol van bevrachters kan worden overgenomen. Uit diverse statistische bronnen herleidde onderzoeksbureau Panteia de marges van de bevrachters.

Het is al verscheidene keren in onderzoeken gemeld: de binnenvaart moet meer samenwerken. Maandag 23 maart stuurde minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu het rapport ‘Versterking van de marktstructuur in de binnenvaart’ van onderzoeksbureau STC-Nestra en Maverick Advocaten naar de Tweede Kamer. Daaruit bleek nogmaals dat het voor de binnenvaartsector noodzakelijk is om beter samen te werken. De minister roept de ondernemers in de binnenvaart dan ook op om commerciële samenwerkingsverbanden te zoeken en te zorgen voor meer stabiliteit voor de hele sector.

Inefficiënt

Volgens Wouter van der Geest van Panteia laat de binnenvaart door gebrekkige samenwerking een stuk inefficiënte dienstverlening in de markt toe. “Wanneer samenwerking zinvol is, kunnen vervoerders of verladers in de binnenvaart, of beide, de thans bestaande marges van de bevrachter voor een deel overnemen. Globaal gezien ligt de besomming van een bevrachter zo’n 25 tot 35 procent hoger dan de bruto besomming voor de binnenvaartondernemer voor dezelfde reis”, zegt Van der Geest. “Samenwerkingsverbanden hanteren echter ook een marge, voor bijvoorbeeld het kantoorpersoneel. Hierbij kan men circa 10 tot 15 procent in rekening brengen aan kantoorkosten. Het verschil kan bij het samenwerkingsverband blijven hangen en zodoende terugvloeien naar de leden.”

Spotmarkt

Samenwerking levert niet in alle markten voordeel op. Samenwerken is vooral zinvol als er langdurig, met betrekkelijk constante volumes tussen dezelfde locaties vervoer plaatsvindt. In markten waar dit niet het geval is, is samenwerking minder zinvol. Dat geldt ook voor markten waar vervoersstromen niet goed kunnen worden gepland, bijvoorbeeld bij directe overlading vanuit zeeschepen waarvan de aankomst niet bekend is. De bevrachters in de binnenvaart blijven dus wel nodig om lading op de spotmarkt, zoals veel agribulk, bij elkaar te brengen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland