Máxima doopt NH 1816 | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: KNRM

Máxima doopt NH 1816Jan Spoelstra | woensdag 2 april 2014
Scheepsbouw

Precies dertig jaar nadat destijds koningin Beatrix de reddingsboot ‘Koningin Beatrix’ doopte, was het nu de beurt een koningin Máxima. In beide gevallen betrof het een mijlpaal voor de geschiedenis van de KNRM.

Op 3 april doopte Hare Majesteit Koningin Máxima de nieuwe reddingsboot ‘NH 1816’. Dat gebeurde bij het hoofdkantoor van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij aan de Haringkade in IJmuiden. Net als dertig jaar geleden toen Koningin Beatrix een reddingsboot doopte, betreft het ook nu een baanbrekend ontwerp.

De Koningin Beatrix was de eerste reddingsboot met een opblaasbare tube rondom. Dat zorgde voor een grotere inzetbaarheid, vooral wanneer de KNRM bij zware storm langszij een schip in nood moest varen. Van dit principe is sindsdien niet meer afgeweken.

De eerste reddingsboot had nog een topsnelheid van 26 knopen, en dat is te langzaam om veilig op de zee mee te varen. Als hoge golven een kleine boot inhalen, wordt deze gemakkelijk uit koers geslingerd. Daarom was een van de ontwerpeisen een minimale topsnelheid van 31 knopen. Daar zorgen twee 1.200 pk sterke MTU motoren voor. Tevens is de NH 1816 voorzien van intrekbare vinnen bij het achterschip, de schipper klapt deze uit wanneer hij bij ruw weer met de zee mee vaart.

Een aantal schippers spraken tijdens de doopplechtigheid over het comfort aan boord. Tussen het composieten stuurhuis en het aluminium casco lijmde Damen een ongeveer tien centimeter dikke laag van een soort schuimrubber. Zo wordt het motorgeluid buiten gehouden. Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van een airco. Comfort is niet het eerste waar je aan denkt bij een reddingsboot, maar hoe minder vermoeid je bij een schip in nood aankomt, hoe beter de redders hun werk kunnen doen. De veelbesproken rompvorm - een hybride vorm tussen een bijlboeg en een volledig planerende romp, die piekversnellingen bij ruwe zee moet tegengaan - moet zich nog bewijzen. De KNRM kon maar bij ‘slechts’ windkracht 6 tot 7 testen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland