Maritime Awards Gala 2021, de winnaars | Maritiem Nederland
Nieuws

Maritime Awards Gala 2021, de winnaarsredactie | woensdag 3 november 2021
Maritieme Cluster

Na het afgelaste gala in 2020 vond op 1 november weer het enige echte Maritime Awards Gala plaats. Ruim 700 professionals waren aanwezig in de Doelen in Rotterdam om de innovaties van de maritieme sector te vieren. Demcon Unmanned Systems, Lex Keuning, Damen, Noah Stam en het RIVM sleepten de awards in de wacht.

Met vijftien genomineerden voor vijf Maritime Awards bewijst de maritieme sector nog lang niet te zijn uit-ontwikkeld en nog steeds een stevige plek in de wereldhandel te kunnen innemen. Elk van de genomineerde onderzoeken en producten tonen de kracht van samenwerking, R&D en kwaliteitsproductie. Van onderdelen voor onderzeeboten en modulaire ontwerpmethodes tot vaccinatieprogramma’s en complete elektrische, al dan niet autonome, vaartuigen, twee thema’s springen er duidelijk uit: innovatie en duurzaamheid.  

Het blijft een bizar getal als je er over nadenkt: tot 90 procent van alles dat vervoerd wordt gaat over zee. Oftewek: al het vervoer per trein, vrachtwagen en vliegtuig over de hele wereld is bij elkaar slechts 10 procent..

Belang voor wereldhandel

Toen containerschip Ever Given begin 2021 het Suezkanaal in Egypte blokkeerde, bleek het belang van de zeescheepvaart voor de wereldhandel moeilijk te onderschatten. En het was niet voor niets een Nederlandse reder, ALP Maritime, die het schip, en daarmee een deel van de wereldvaart, weer vlot trok. De maritieme sector bestaat overigens niet alleen uit vervoer, denk aan baggeraars, sleepvaart, visserij, offshore installatiewerk en meer. De Nederlandse industrie speelt op al deze terreinen een rol, wat zich vertaalt in zo’n 30 miljard euro aan export.

Stil blijven is allang geen optie meer. Dat betekent onherroepelijk achteruitgang of crisis, denk maar aan de jaren tachtig, toen de scheepsbouw leek in te storten. Vandaag de dag speelt onder meer stevige internationale concurrentie (vooral, maar niet alleen, uit China) een rol en zeker ook defensie en maatschappelijke belangen. Voor bijvoorbeeld wonen, voedselvoorziening en energieopwekking wordt naar mogelijkheden op het water gekeken. En dat moet zo duurzaam mogelijk – dat beseft de sector.

Van diesel naar duurzaam

Alles op diesel laten draaien, kan niet meer en dus zijn er in de afgelopen jaren diverse nieuwe diensten, producten, methoden en onderzoeken in het leven geroepen. Dat de inspanningen voor onderzoek en ontwikkeling resultaat opleveren, werd maandagvond duidelijk tijdens de uitreiking van de Maritime Awards 2021 in De Doelen te Rotterdam.

Vijf bedrijven, onderzoekers en ontwerpers kregen een prijs uitgereikt voor een bijzondere, praktisch inzetbare innovatie.

Winnaars Maritime Awards 2021

Maritime Innovation Award 2021: Demcon Unmanned Systems. Voor: nieuw type elektrische autonome onbemande vaartuigen

Maritime Designer Award 2021: Lex Keuning. Voor: additionele scheepsvoortstuwing met behulp van windenergie (forse brandstofbesparing)

KVNR Shipping Award 2021: RIVM (Nils van der Kolk, projectleider moeilijk bereikbare doelgroepen). Voor: Covid-19 Vaccinatie- certificeringsprogramma zeevarenden

RNLN Van Hengel-Spengler Award 2021: Luitenant ter Zee 3e Klasse Noah Stam. Voor: onderzoek naar onderscheppingsmogelijkheden ballistische raketten en ontwikkeling 3D simulatiemodellen

KNVTS Ship of the Year Award 2021: Damen Shipyards Group. Voor: elektrische veerboot Bryggen voor Arriva, Kopenhagen

Bron: NMT

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland