Maritieme student zoekt vooral afwisseling | Maritiem Nederland
Nieuws
Mark Rutte op het Maritime & Offshore Career Event.

Maritieme student zoekt vooral afwisseling

Erik van Huizen | vrijdag 11 april 2014
Arbeidsmarkt

Studenten kijken bij het zoeken naar een baan in de maritieme en offshore sector vooral naar afwisseling. En ze gaan ervan uit dat ze na hun opleiding zeker een baan vinden.

Twee studenten aan het Scheepvaart en Transportcollege (STC) in Rotterdam laten zich op het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) informeren bij rederij Spliethoff. Ze zitten in het eerste jaar van de opleiding voor maritiem officier (marof) alle schepen en zijn nu al op zoek naar een stageplek voor volgend jaar. De een wil het liefste in de wildevaart varen op een container- of een multipurpose schip, de ander op een olietanker of in de sleepvaart. “Het mooiste vind ik het om straks in verre gebieden te varen. Dat lijkt mij het meest afwisselende. Het gaat niet alleen om geld, je moet vooral leuk werk hebben.”

Op de stand van een grote rederij staat Barend van Winden als praktijkman. Hij deed zo’n acht jaar geleden de opleiding marof aan het STC. “Nadat ik vakantiewerk bij de rederij had gedaan, kreeg ik een stageplaats aangeboden. Ik werd tweede stuurman en derde machinist. Nu ben ik inmiddels eerste stuurman en tweede machinist. Als machinist ben ik verantwoordelijk voor het volledig onderhoud van de machinekamer, als stuurman navigeer ik op zee en houd ik de matrozen en de stagiaires in de gaten. Het is onwijs leuk werk. Dat komt door de afwisseling. Zo vaar ik acht weken als stuurman op de Middellandse Zee en de andere keer vaar ik als stuurman naar Hamburg en de Oostzee.”

En de verdiensten? “Op het STC zeiden ze altijd al dat het de best betaalde mbo-opleiding is, en volgens mij klopt dat wel. En het grote voordeel is dat als je op zee bent je niets kunt uitgeven.”

Om ervaren maritiem personeel verder te kunnen laten groeien, begint Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling het komende schooljaar met de nieuwe opleiding Master of Marine Shipping Innovations. Het ministerie van OCW bekostigt de opleiding zodat studenten alleen collegegeld betalen.

De deeltijdmaster wordt gegeven aan studenten die de bachelor Maritiem Officier, het Koninklijk Instituut voor de Marine of de bachelor Scheepsbouwkunde hebben afgerond. De inhoud van de master bevindt zich op het snijvlak van scheepsontwerp, maritieme operaties en duurzaamheid. De opleiding beoogt op innovatieve wijze de veiligheid en economische effectiviteit van het maritieme werkveld te verbeteren. Een groot gedeelte van de master wordt via e-learning aangeboden.

Partners Maritiem Nederland