Maritieme musea gooien de trossen weer los | Maritiem Nederland
Nieuws
Een impressie van de tentoonstelling Maritieme Meesters in het Maritiem Museum.

Maritieme musea gooien de trossen weer los

redactie | dinsdag 1 juni 2021
Maritieme Cluster

Vanaf zaterdag 6 juni gaan de musea weer open. Ook het Maritiem Museum in Rotterdam en het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen gooien de trossen weer los.

Het Maritiem Museum heeft onder meer een nieuwe tentoonstelling 'De Haven én Maritieme Meesterwerken' (in samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen) ingericht. Maar ook buiten het museum is er veel te zien. Sinds lange tijd zijn ook de vernieuwde steiger en de museumactiviteiten op de kade weer te bezoeken.

Een andere bijzondere tentoonstelling om naar uit te kijken is 'De stem van zeevarenden' die het Maritiem Museum in samenwerking met de KVNR heeft ingericht. Voor deze tentoonstelling zijn de 'coronaverhalen' van bemanningsleden van zeeschepen verzameld. De stem van zeevarenden is vanaf 25 juni te zien.

Bezoek aan tjalkje

In Groningen is van 5 juni tot 1 augustus een bijzondere selectie van de mooiste scheepsportretten en tekeningen van schilders van De Ploeg te zien. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum put daarvoor uit de eigen collectie. Met werken uit de periode van 1920-1980 krijgt de bezoeker een mooi beeld van de expressionistische schilderijen van Groningse schepen, havens en scheepswerven.

Op de binnenplaats van het museum kunnen bezoekers op woensdag- en zaterdagmiddag een exclusief kijkje nemen in de tjalk ‘Alida’ van Ploegschilder George Martens. Dit scheepje is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Het is verstandig van tevoren een ticket te reserveren voor dit scheepsbezoek.

Museumschip Emma, het voormalige directieschip van Provinciale Waterstaat Groningen, is weer in de vaart (Collectie: Noordelijk Scheepvaartmuseum). Tekst gaat verder onder de foto.

Museumschip Emma, het voormalige directieschip van Provinciale Waterstaat Groningen, is ook weer in de vaart.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum heeft een bijzondere band met de schilders van De Ploeg doordat de Groninger binnenvaart- en kustvaartkenner Rob Martens meer dan 75 jaar (!) aan het museum was verbonden. Rob Martens was de zoon van Ploegschilders George Martens en Alida Pott. Dankzij hem verwierf het museum ook het tjalkje Alida (1903) en en schilderij van hetzelfde scheepje van George Martens (1932).

Partners Maritiem Nederland