Maritieme Monitor 2012 | Maritiem Nederland
Nieuws

Maritieme Monitor 2012De maritieme sector zorgt voor 2,2 procent van de werkgelegenheid in Nederland en draag 2,6 procent bij aan het BNP. Dat staat in de onlangs verschenen Maritieme Monitor 2012 van Stichting Nederland Maritiem Land.

Sinds het begin van de economische crisis is de maritieme sector in Nederland met 2 procent gekrompen. De twaalf deelsectoren realiseerden in 2011 een totale toegevoegde waarde van 13,8 miljard euro. Dit is 2,6 procent van het BNP. Het cluster was goed voor 181.000 banen (2,2 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en een jaarlijkse instroom van meer dan tweeduizend arbeidskrachten. Dat staat in de ‘Maritieme Monitor 2012, De Nederlandse Maritieme Cluster’, waarvan minister Schultz van Haegen (IenM) op 2 april het eerste exemplaar overhandigde aan de voorzitter van Nederland Maritiem Land, Arie Kraaijeveld.
De monitor laat zien dat de maritieme sector de crisis niet alleen onderkent, maar zich ook aan weet te passen. Minister Schultz van Haegen noemt dit vermogen een teken van veerkracht. “Uit de resultaten concludeer ik dat de sector zich op alle fronten inzet om zich door lastige tijden heen te slaan en gericht is op de toekomst. Het is een cluster om trots op te zijn.”
In 2011 stabiliseerde de omzet zich ten opzichte van 2010, in sommige sectoren verbeterde die licht. Door lagere winsten bleef groei van de toegevoegde waarde echter uit. De sectoren waterbouw (+27 procent), offshore (+17 procent) en havens (+12 procent) wisten bovengemiddelde resultaten te boeken. De zeevaart, binnenvaart en visserij boekten lagere winsten als gevolg van lage tarieven, hoge brandstofkosten en verminderde vraag.
Omdat thuismarkten onder druk staan, richt de sector zich steeds meer op extra internationale omzet. Ook dat is een teken van kracht, stelt minister Schultz. De sector is van oudsher een voortrekker bij internationalisering. Arie Kraaijeveld: “De Nederlandse maritieme sector onderhoudt uitstekende internationale handelsrelaties. De Trade Council van Nederland Maritiem Land initieerde afgelopen jaar de Maritime Hotspots, waarbij de belangrijkste maritieme regio’s in de wereld intensief samenwerken.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland