Maritieme hoogtepunten 2016 | Maritiem Nederland
Nieuws
Dit jaar werd het nieuwsbericht over de 'Harmony of the Seas' het meest gelezen.

Maritieme hoogtepunten 2016

Redactie | dinsdag 27 december 2016
Maritieme Cluster, Grootste schepen, Pioneering Spirit

Artikelen over grote schepen, faillissementen en lange achtergrondverhalen over grote investeringen werden in 2016 het meest gelezen.

1 Grootste cruiseschip ter wereld komt naar Rotterdam (mei 2016)

Meimaand was cruisemaand dit jaar, met veel aanlopen van nieuwe cruiseschepen. Hoogtepunt was de ‘Harmony of the Seas’, het grootste cruiseschip ter wereld dat Rotterdam kort na de bouw aandeed.

2 Nieuwbouw marineschepen dreigt ernstig te vertragen (januari 2016)

De defensie begroting lijkt niet veel ruimte te laten voor investeringen in nieuwbouw van marineschepen. Een lang artikel over factoren die investeringsbeslissingen in nieuw materieel op een rij zet. Overigens relativeert een bericht over een veelbelovende samenwerking tussen Nederland en België deze zorgen.

3 Succesvolle outsider in moeilijke offshore markt

Léon Overldulve deed deze zomer met zijn bedrijf OOS International, ondanks zware tijden voor de offshore industrie, een grote investering in twee nieuwe kraanschepen voor offshore constructie (of ontmantelings) werkzaamheden. De kraanschepen zullen vooral voor de Braziliaanse kust gaan werken aan diepzee olie- en gasvelden.

4 Eerste klus Pioneering Spirit

Deze zomer mocht de Pioneering Spirit dan eindelijk uitvaren om een 13.000 ton wegend platform van zee te halen. Allseas bouwt het schip nu om voor zijn volgende klus, het ontmantelen van platforms in het Brent olieveld van Shell; en later dit jaar het aanleggen van een pijpleiding in de Zwarte Zee.

5 Grootste offshore wind installatieschip1

Begin dit jaar arriveerde het grootste offshore wind installatieschip in de Rotterdamse haven. Nederlandse offshorebedrijven stoomden het schip klaar voor zijn eerste klus. De Seajacks Scylla kan op zijn poten opgekrikt worden en biedt zo een stabiel platform van waar de grootste offshore windturbines geïnstalleerd kunnen worden.

6 Flinter dreigt kopje onder te gaan 

In november ging een grote maritieme speler helaas failliet. Onder andere door lage ladingtarieven kon Flinter uit Barendrecht haar vloot niet rendabel in de vaart houden. Veel schepen van Flinter zijn via zogenaamde scheeps CV's gefinancierd, omstreden financieringsmethoden waardoor ook particuliere beleggers het schip in gingen. De curatoren zijn op zoek naar nieuwe eigenaren voor de schepen. 

7 Parlevliet en Van der Plas investeert 100 miljoen

Visserijbedrijf Parlevliet en Van der Plas deed dit jaar een grote investering in twee nieuwe trawlers. Werkloze offshore werven, die uit het verleden ervaring hebben met visserijschepen, zorgen voor een goede deal voor het Katwijkse bedrijf. Het bedrijf laat de meest moderne vissersschepen bouwen, en heeft het grootste vissersschip ter wereld in de vaart.

8 Jumbo installeert onderwaterrestaurant

Een opmerkelijk project voor Jubmo Maritime dit voorjaar, een groot kraanschip plaatste een onderwaterrestaurant op zijn fundaties. De schepen van Jumbo lenen zich bij uitstek voor dit soort klussen. Met zijn twee kranen aan één zijde van het schip, vervoert en installeert Jumbo doorgaans offshore apparatuur. 

9 Multi purpose markt beleeft drama

Naast Flinter, ging ook Abis Shipping dit jaar failliet. Het feit dat deze reder zeer moderne en zuinige schepen in de vaart had, toont maar aan hoe slecht de markt er voor staat. Sinds 2009 kampt de Multi purpose markt met zeer lage ladingtarieven. Abis was ook actief in de offshore windindustrie, met het vervoeren van windmolenonderdelen.

10 C-Job ontwerpt Texelstroom

Tussen Den Helder en Texel vaart sinds deze zomer een prachtige nieuwe veerboot, de Texelstroom. Een uniek schip qua voortstuwing en design. Naast vier gensets voor de stroomvoorziening, deze kunnen draaien op gasolie en gecomprimeerd aardgas. Ook heeft het schip een accupakket met een energie-inhoud van 1.500 kilowattuur.

Partners Maritiem Nederland