Nieuws
Bedrijven in Noord Nederland gaan 110 miljoen investeren in nieuwe activiteiten. Foto: Witteveen+Bos

Maritieme bedrijven investeren 110 miljoen dankzij ‘Kornwerderzand’Karin Broer | dinsdag 2 oktober 2018
Scheepsbouw, Binnenvaart

De verbreding van de sluis bij Kornwerderzand leidt tot 110 miljoen euro extra investeringen door het maritieme bedrijfsleven in Noordoost Nederland. Ook worden er 3.000 arbeidsplaatsen gecreëerd. Dat staat in het bidbook dat op 25 september in Meppel werd overhandigd aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

De provincies Fryslân, Flevoland en Overijssel dragen 73,5 miljoen euro bij aan het project. Behalve de verbreding van sluis tot 25 meter, omvat het project een verdieping van de vaarweg tot aan Urk en Lelystad en het vernieuwen van de (zo storingsgevoelige) bruggen in de Afsluitdijk. Totale kosten: 205 miljoen euro, waarvan het rijk tot nu toe 30 miljoen heeft toegezegd. Er is dus nog een gat van 101,5 miljoen.

Met dit bidbook is in ieder geval het economisch belang duidelijk. Een nieuwe MKBA valt positief uit met baten tussen de 235 miljoen en 355 miljoen euro. Als de sluis er komt, willen bedrijven meteen 110 miljoen euro investeren in uitbreidingen van haventerreinen, productiehallen, kranen en droogdokken. Niet alleen Friesland (met voorop superjachtenbouwer Feadship in Makkum) staat te springen, ook ondernemers rond Kampen, Meppel, Urk en Flevoland hebben veel baat bij een betere toegang naar zee.

Coasters naar Kampen

Zo verwacht Port of Zwolle meer aanloop van kleine coasters in Kampen. Marco Swenne, general manager van het havenbedrijf: “Bedrijven die nu op Rotterdam varen en via de binnenvaart naar Kampen komen, kunnen dan rechtstreeks naar Kampen varen.” Graansloot, een op- en overslagbedrijf gespecialiseerd in graan, wil 5 tot 8 miljoen euro investeren om uitbreiding met coasters mogelijk te maken in Kampen.

De scheepsbouwsector rond het IJsselmeer gaat zeker profiteren. Pier Meinderts, technisch directeur van Tecla Bodewes Shipyard in Kampen: “Nu gaat alles tot 14 meter breed via Kornwerderzand, maar wij bouwen geregeld met een breedte van net 18 meter. Die projecten gaan nu via Amsterdam. Nu moeten we dure onderzoeken laten doen hoe we al die kunstwerken op de route veilig passeren.’ Dat hoeft dan straks niet meer.”

“Voor de regio is de bredere sluis essentieel", benadrukt Meinderts. "Er zijn bedrijven die daar meer van gaan profiteren dan wij, maar ook voor ons creëert het nieuwe mogelijkheden. We kunnen dan gemakkelijker secties uitwisselen met Harlingen. Er zal meer wisselwerking tussen onze werven zijn, zodat we meer kunnen bouwen.”

Niet meer naar Polen

Op Urk wordt veel verwacht van de nieuwe sluis, zeker in combinatie met Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland (MSNF) die in 2022 buitendijks zal verschijnen. In het bidbook beloven Urker ondernemers, zoals Balk Shipyard en Visserijcoöperatie Urk, miljoeneninvesteringen.

Ook Hartman Shipbuilding kondigt aan 5 miljoen euro te gaan investeren in een productiehal en droogdok. Directeur Johan Hartman: “Voor ons betekent het dat we schepen hier weer terug kunnen laten komen voor onderhoud. Dat doen we nu in Polen, maar Polen wordt ook duurder en we doen het liever hier. Het zou een gemiste kans zijn als de sluis niet werd aangepakt. Niet alleen op Urk maar ook in Kampen, Lelystad, Hasselt en Meppel zitten werven die hier van mee profiteren.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland