Maritiem onderwijs moet meer inzetten op digitale skills | Maritiem Nederland
Nieuws
Voor de schepen die nu in de vaart komen is een nieuwe generatie hoogopgeleide maritieme professionals nodig.

Maritiem onderwijs moet meer inzetten op digitale skillsRedactie | woensdag 27 mei 2020
Maritieme Cluster, Arbeidsmarkt

Digitalisering en moderne technologie veranderen de maritieme sector in rap tempo. Om voorop te blijven lopen hebben Europese maritieme professionals, zowel op zee als aan de wal, meer digitale vaardigheden en ‘soft skills’ nodig. Dit is de uitkomst van het Europese onderzoek, uitgevoerd door SkillSea, naar het ‘future-proof’ maken en houden van de maritieme sector. 

Het onderzoeksrapport, geschreven door experts van de Norwegian University of Science & Technology (NTNU) en Liverpool John Moores University in het Verenigd Koninkrijk, en met de hulp van andere SkillSea-partners, onderzocht de belangrijkste trends in de maritieme sector: onderwijs, technologische ontwikkelingen zoals als autonome schepen en schone energie, samenwerking tussen clusters en digitalisering.

Uit het rapport blijkt dat in het onderwijs meer les gegeven moet worden in duurzaamheid, vergroening en digitalisering. Ook hebben de toekomstige zeevarenden behoefte aan de ontwikkeling van soft skills op het gebied van leiderschap en management. Daarnaast is er behoefte aan schakelprogramma’s die de overgang van werken op zee naar werken aan de wal makkelijker maken.

Bredere opleiding

Tot slot adviseren de onderzoekers de STCW-training (het Internationaal Verdrag betreffende de normen voor zeevarenden inzake opleiding, diplomering en wachtdienst) uit te breiden met maritiem recht, bedrijfsfinanciering, autonoom varen en andere op nieuwe technologie gebaseerde vaardigheden. Het onderzoeksrapport is input voor andere werkpakketten van het SkillSea-project.

Het onderzoek is uitgevoerd vóór de Covid-19 crisis. De crisis heeft echter geen invloed op de conclusies van dit rapport, maar de gevolgen van Covid-19 maken de conclusies van het rapport nog relevanter. 

Het volledige rapport vindt u op de website van SkillSea.

Zestien Europese landen

In het SkillSea-project werken sociale partners en onderwijsinstellingen uit zestien Europese landen samen om ervoor te zorgen dat maritiem onderwijs beter en permanent beantwoordt aan de behoeften van de maritieme sector. Door de vaardigheden van Europese maritieme professionals te verbeteren, draagt ​​het project bij tot het vergroten van hun concurrentievermogen en werkgelegenheidskansen.

Het vierjarige project is ontwikkeld door de European Community Shipowners Association (ECSA) en de European Transport Workers Federation (ETF) en bestaat uit een consortium van nationale maritieme autoriteiten, rederijen, redersverenigingen, maritieme vakbonden en maritieme onderwijsaanbieders. SkillSea wordt medegefinancierd door het Erasmus+ programma van de Europese Unie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland