Marineschip Zr.Ms. Pelikaan bezoekt Suriname | Maritiem Nederland
Nieuws
De Nederlandse ambassadeur in Suriname Henk van der Zwan en landenofficier van Zuid-Amerika Jaap Hubbelmeijer.

Marineschip Zr.Ms. Pelikaan bezoekt Suriname

redactie | maandag 22 november 2021
Marine

Voor het eerst sinds 2010 bezoekt een Nederlands marineschip Suriname. In de avond van 19 november meerde het logistieke ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine af in de Nieuwe Haven van Paramaribo. 

De komende dagen zullen de Nederlandse militairen samen met de Surinaamse Kustwacht en het Surinaams Nationaal Leger nautische en technische kennis delen.

Het bezoek is een van de eerste stappen in de hernieuwde militaire samenwerking tussen beide landen. April dit jaar bezocht toenmalig Defensieminister Bijleveld Suriname, waar zij samen met haar Surinaamse collega een intentieverklaring tekende. Afgesproken werd dat Nederland de Surinaamse krijgsmacht ondersteunt bij het opleiden en trainen van het militaire kader. Daarnaast wordt momenteel verkend of de Nederlandse jungletraining in Suriname volgend jaar hervat kan worden.

Lessen en rivierverkenning

Het bezoek van Zr.Ms. Pelikaan aan Suriname staat in het teken van informatie-uitwisseling, zegt de commandant van het marineschip, luitenant-ter-zee der eerste klasse Marc Jereskes. Een afvaardiging van de Surinaamse Kustwacht en het Surinaams Nationaal Leger kreeg een rondleiding en lessen op het gebied van techniek en nautische vaardigheden. Aan boord zijn ook vijf mariniers van het bootpeloton uit Aruba, die samen met de vertegenwoordigers van Kustwacht en Leger gaan varen op de Commewijne- en de Surinamerivier.

Samenwerken bevriende landen

De landenofficier van Zuid-Amerika en waarnemend Defensie Attaché, kapitein-luitenant ter zee Jaap Hubbelmeijer, zag met eigen ogen hoe de Pelikaan de Surinaamse haven bereikte. “Nederland en Suriname hebben een lange gedeelde historie. Het ligt in de aard van ons militaire wezen om met bevriende landen samen te werken. In oktober en november voeren er al twee Surinaamse officieren mee op de Pelikaan om kennis te maken met onze marine op Curaçao en met de Kustwacht Caribisch gebied.”

Partners Maritiem Nederland