Marineschip Karel Doorman maanden uit de vaart door defecte motor | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Zr Ms Karel Doorman' bevoorraadt een LCF fregat op zee. Foto: Koninklijke Marine

Marineschip Karel Doorman maanden uit de vaart door defecte motor

Jan Spoelstra | woensdag 6 april 2016
Marine, Toeleveranciers

Het Joint Logistic Support Ship van de Koninklijke Marine is voorlopig niet 100 procent inzetbaar. Eén van de twee hoofdelektromotoren van de 'Zr. Ms. Karel Doorman' moet worden vervangen.

Het 205 meter lange en 30 meter brede schip is sinds vorig jaar april officieel in dienst gesteld, maar voerde in het najaar van 2013 al een eerste humanitaire missie uit door hulpgoederen te brengen naar het door Ebola getroffen gebied in West-Afrika. Vorige maand is één van de twee elektromotoren ernstig beschadigd geraakt, zo meldde Defensie aan ANP op woensdag 6 april. Vervanging van de motor duurt circa acht maanden. Volgens Defensie moet de leverancier de schade herstellen omdat het binnen de garantie valt.

De voortstuwing van de Karel Doorman is volgens de website www.marineschepen.nl niet zo revolutionair, maar de configuratie is wel nieuw voor de marine. Vijf Rolls-Royce Bergen dieselgeneratoren leveren de elektriciteit voor onder andere de twee hoofdelektromotoren, twee boegschroeven en één hekschroef. Via vier omvormers van General Electric wordt de elektriciteit naar twee 8.900 kW Converteam elektromotoren gestuurd, die vervolgens de twee schroefassen met vaste schroeven aandrijven. Eén van die twee elektromotoren van het door Damen Shipyards gebouwde schip is nu defect.

De marine onderzoekt nog of een deel van het vaarprogramma op de tweede hoofdelektromotor van het ruim 400 miljoen euro kostende schip kan worden uitgevoerd.

Partners Maritiem Nederland