Marinebouwcluster bouwt mee aan combat support ship | Maritiem Nederland
Nieuws
Damen-ceo Arnout Damen en vice-admiraal Arie Jan de Waard (directeur DMO) tijdens de contractondertekening.

Marinebouwcluster bouwt mee aan combat support shipRedactie | donderdag 20 februari 2020
Marine, Scheepsbouw

Met de contract-ondertekening voor de bouw voor het nieuwe bevoorradingsschip 'Zr.Ms. Den Helder' kunnen meer dan honderd (voornamelijk) Nederlandse bedrijven, aan het werk. Het contract werd vandaag in Den Helder getekend door de directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO) Arie Jan de Waard en Arnout Damen, de nieuwe ceo van Damen Shipyards. 

Samen met DMO zal Damen Schelde Naval Shipbuilding het project als hoofdaannemer begeleiden. Zij doet dit niet alleen, meer dan honderd bedrijven uit de Nederlandse marinebouw werken mee aan dit schip. Daarmee wordt een groot deel van de Nederlandse marinebouw ingezet, om mee te werken aan dit nieuwe innovatieve schip.

Met Zr.Ms. Den Helder wordt de maritieme bevoorradingscapaciteit van de Koninklijke Marine weer op het niveau gebracht. Het schip gaat opereren naast het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman. Deze vormt ook de basis voor het ontwerp van dit Combat Support Ship (CSS). Het nieuwe schip is wereldwijd inzetbaar en kan, beschermd door fregatten, opereren onder hoge dreiging. Daarnaast is het in te zetten bij de bestrijding van drugssmokkel, het beheersen van vluchtelingenstromen en het verlenen van noodhulp.

Brandstofbesparing

Het bijna 200 meter lange bevoorradingsschip krijgt een 75-koppige bemanning en kan daarnaast nog 75 extra opvarenden meenemen. Er is plaats voor meerdere helikopters en twintig containers. Bij het ontwerp is nadrukkelijk gekeken naar brandstofverbruik en de uitlaatgassenuitstoot. De combinatie van dieselmotoren, rompvorm en schroefontwerp zorgt voor een verlaging van het brandstofverbruik van ongeveer 6 procent in vergelijking met Zr.Ms. Karel Doorman.

Niet Europees aanbesteed

De bouwopdracht is niet Europees aanbesteed. Defensie wil de kennis en kunde van het ontwerpen en bouwen van marineschepen in Nederland houden. De krijgsmacht beriep zich zodoende op het artikel 346 van het Verdrag Werking Europese Unie. Hierin staat dat lidstaten wezenlijke veiligheidsbelangen mogen beschermen. Dat heeft ook betrekking op de productie van Defensiematerieel.

Hieronder een artist impression van de Zr.Ms. Den Helder. Tekst gaat door onder de foto.

De oplevering staat gepland voor het 2e kwartaal van 2024. Een jaar later moet het CSS operationeel inzetbaar zijn. Voor de bouw van de Zr.Ms. Den Helder is een totaal projectbudget uitgetrokken van 375 miljoen euro.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland