Marine vecht tegen terrorisme | Maritiem Nederland
Nieuws

Marine vecht tegen terrorisme

Peter van der Hoest | dinsdag 11 juli 2006

Het luchtverdedigings- en commandoplatform (LCF) Hr. Ms. ‘De Zeven Provinciën’ heeft in november de haven van Den Helder verlaten om maritiem terrorisme in de Perzische Golf te bestrijden. Samen met het bevoorradingsschip ‘Hr. Ms. Amsterdam’ en de onderzeeboot ‘Hr. Ms. Bruinvis’ zal het fregat tot mei 2006 onderdeel uitmaken van operatie Enduring Freedom. De Zeven Provinciën zal als vlaggenschip optreden tijdens zijn verblijf in het Midden-Oosten. Het is voor het eerst dat het Nederlandse fregat ingezet wordt als commandoplatform in een ernstmissie. “Aan de sfeer op het stafschip is te merken dat het hier om een serieuze aangelegenheid gaat. In een gebied dat wemelt van de terroristen, kan er immers elk moment wat gebeuren,” stelt commandeur Hank Ort. Hij is tevreden over de periode tot nu toe.

Op 10 januari sloot een Amerikaanse helikoptercarrier, de ‘USS Nassau’, zich aan bij het smaldeel. Het imposante schip zal enkele weken meevaren met de coalitievloot. Met een waterverplaatsing van 40.000 ton is het Amerikaanse vaartuig ruim drie keer zo groot als de ‘Rotterdam’, en zes maal zo groot als de Zeven Provinciën. Ook de mariniers konden zich even uitleven op het Amerikaanse oorlogsschip. Via een fast rope, een afdaling langs een kabel vanuit een helikopter, hadden ze het Amerikaanse schip geënterd en in bezit genomen. Bij wijze van oefening, uiteraard.

 

Coalitievloot

Met inbegrip van de Nassau-groep behelst de coalitievloot twaalf schepen. Deze zijn hard nodig om het grote gebied – van het Suezkanaal via Mombasa (Kenia) tot Karachi, Pakistan – te controleren op piraterij en andere terroristische elementen. De Task Force controleert alle verdachte schepen. Zo probeert de vloot in deze turbulente regio de veiligheid en stabiliteit op zee te bevorderen. Stabiel en veilig wil zeggen dat terroristische organisaties de zeewegen ter plekke niet kunnen gebruiken voor het plegen van aanslagen, maar evenmin voor transport van bijvoorbeeld wapens.

Even belangrijk is het motiveren van de staten uit de regio om deze taak over te nemen. De Nederlandse marine probeert deze landen dan ook zoveel mogelijk te betrekken bij de operatie en hen ervan te doordringen dat zij dienen mee te helpen om deze taak uiteindelijk zelf uit te kunnen voeren. Zo legt de marine regelmatig bezoeken af aan naburige landen om haar taak toe te lichten. Ook vinden er gezamenlijke oefeningen plaats.

 

Stealth-technieken

De Zeven Provinciën was de eerste van een nieuwe reeks fregatten die de Tromp-klasse moest vervangen. In 2001 nam de Koninklijke Marine het schip in dienst. Hierna volgden nog de ‘Hr.Ms. Tromp’, de ‘Hr.Ms. De Ruyter’ en de ‘Hr.Ms. Evertsen’. Het opvallendste kenmerk van het schip is de incorporatie van Stealth-technieken, waardoor de fregatten een strak en hoekig uiterlijk hebben. Deze technieken maken dat het schip moeilijk te traceren is op de radar. Vanwege de verregaande automatisering aan boord ‘volstaat’ een bemanning van tweehonderd personen.

 

kader

Zeven Provinciën

Waterverplaatsing: 6.050 ton

Lengte: 144 m

Breedte: 17 m

Diepgang: 7 m

Snelheid: 30 kn

Voortstuwing: 2 x Wärtsilä16 V26 dieselmotor 13.600 pk / 2 Rolls Royce Spey SM 1A gasturbines 52.300 pk

Bemanning: 174 (met staf: 202)

Bewapening: Oto Breda-kanon 127 mm, Vertical Launch System (VLS) Mk 41 voor Enhanced Sea Sparrow Missile en Standard Missile , Harpoon Missile, Goalkeeper (snelvuurkanon), Oerlikon-mitrailleurs 20 mm, Mk. 46 Torpedo-wapensysteem, Lynx of NH-90 helikopter

Partners Maritiem Nederland