Vijftien marineschepen jagen op mijnen in Waddenzee | Maritiem Nederland
Nieuws
De Nederlandse marine is aanwezig met de mijnenjagers Zr.Ms. Zierikzee (foto) en Zr.Ms. Mercuur en het duikvaartuig Hydra.

Vijftien marineschepen jagen op mijnen in Waddenzeeredactie | maandag 23 augustus 2021
Marine

Van 23 augustus tot 10 september is de Koninklijke Marine actief in het gebied ten noorden van de Waddeneilanden. Samen met België en andere partnerlanden van de Navo worden oefenmijnen geruimd. In totaal zijn er 15 marineschepen en zo’n 600 militairen naar Nederland gekomen voor de internationale mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 21.

De oefening is onder meer bedoeld om te trainen hoe havens en zeegebieden vrij zijn te maken van explosieven. Doel daarvan is niet alleen dat het water veilig is voor militaire operaties. Ook voor niet-militaire partijen leveren explosieven gevaar op. Denk aan vissers die zo’n projectiel in hun netten krijgen. De marine is aanwezig met verschillende schepen, waaronder Zr.Ms. Zierikzee en Zr.Ms. Mercuur en het duikvaartuig Hydra.

“Mijnenbestrijding is een belangrijke taak van de Koninklijke Marine en haar bondgenoten”, aldus oefenleider kapitein-luitenant ter zee Peter Baars. “Commerciële scheepvaart en visserij hebben nog altijd te maken met de gevaren van explosieven op de zeebodem en bij haveningangen. Zoals oude explosieven afkomstig uit de Tweede en soms zelfs Eerste Wereldoorlog. Ook vormen havens een potentieel doelwit van terrorisme.”

Dynamische zeebodem

Het Waddengebied leent zich uitstekend voor de oefening. Zo is er sprake van ondiep water, sterke stroming, een dynamische zeebodem en wisselende weersomstandigheden. Daarnaast gebeurt alles in de nabijheid van drukke scheepvaartroutes en windmolenparken.

De eerste weken staan vooral in het teken van de militaire samenwerking op zee. In de slotweek werken de militairen intensief samen met lokale en regionale veiligheidsautoriteiten in de Eemshaven. Dan worden bijvoorbeeld ondiep water duikteams en havenbeschermingsteams ingezet en komt personeel van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in actie.

Nederland en België werken al jaren intensief samen bij mijnbestrijdingsoperaties. De komende jaren vervangen beide landen ook gezamenlijk de huidige mijnenjagers voor nieuwe schepen en systemen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland