Marine heeft grote interesse in methanol als brandstof | Maritiem Nederland
Nieuws
Groene methanol wordt gezien als een kansrijke alternatieve brandstof voor schepen.

Marine heeft grote interesse in methanol als brandstofRedactie | donderdag 22 oktober 2020
Marine, MET Event

Binnen het project Green Maritime Methanol heeft de Koninklijke Marine uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van groene methanol als scheepsbrandstof voor haar ondersteuningsschepen. De conclusie is dat groene methanol de toekomstige brandstof bij uitstek zou kunnen zijn voor deze vaartuigen.

De 75 m lange en 13 m brede hydrografische surveyschepen van de Marine zijn zeer geschikt voor de toepassing van methanol. Tijdens het project is een uitgebreide studie uitgevoerd naar de risico's van methanol en is geconcludeerd dat de brandstof veilig kan worden gebruikt aan boord van deze schepen. De bestaande dieselmotoren zouden vervangen kunnen worden door motoren met vonkontsteking en voldoende ruimte voor het bunkeren van methanol onder de waterlijn, waardoor de veiligheid is gewaarborgd.

Uitdagingen

Momenteel zijn de grootste uitdagingen de beschikbaarheid van methanolmotoren met een groot vermogensbereik én de beschikbaarheid van groene maritieme methanol. Een andere uitdaging is het gedrag van methanol na het ontluchten, om ervoor te zorgen dat dampen veilig binnen de maritieme omgeving kunnen ontsnappen.

Nieuwe surveyschepen

De vervanging van de ondersteuningsschepen staat gepland voor 2023. Er worden al voorbereidingen getroffen om methanol als toekomstige brandstof te gebruiken

Tijdens de virtuele International Naval Engineering Conference and Exhibition zijn er verschillende papers over dit project gepubliceerd die toegankelijk zijn via de website van het Institute of Marine Engineering, Science & Technology.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland