Nieuws
Commandant der Zeestrijdkrachten Rob Kramer bezocht de oprichting van het Maritime Drone Initiative.

Marine en KNRM partners in Maritime Drone Initiative| maandag 28 oktober 2019
Marine

In Den Helder is het Maritime Drone Initiative (MDI) opgericht. Een eerste voorziening is het Field Lab dat een rol speelt bij test- en demonstratievluchten in de regio met (maritieme) drones. Tot de partners van het eerste uur behoren Koninklijke Marine, Kustwacht Nederland en KNRM. 

Drones hebben een grote potentie in het maritieme domein. Het gaat vooral om kleine, lichte systemen die flexibel zijn in te zetten op vaartuigen of constructies op zee. De drones in de huidige markt zijn niet geschikt voor gebruik onder extreme omstandigheden op zee, in de zoute omgeving en voor dataverzameling. In het MDI worden maritieme drones ontwikkeld die wél aan deze eisen voldoen. Voor partijen als Marine, Kustwacht en de KNRM zijn deze specialistische drones met extreem lange vliegduur zeer belangrijk.

Andere partners zijn het Commando Luchtstrijdkrachten, Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, het Nederlands Instituut voor Zee Onderzoek, CHC Helicopters en Den Helder Airport. Texel Airport en Vliegveld Middenmeer sluiten zich ook aan.

Den Helder Airport

Dankzij het initiatief krijgen Nederlandse dronebedrijven de kans hun drones door te ontwikkelen. Het MDI heeft Den Helder Airport als thuisbasis. In en rond deze locatie is het mogelijk om testen en vluchten uit te voeren en marktdemonstraties te geven. Met het Field Lab kunnen vluchtresultaten worden vastgelegd vanaf elke zee- of landlocatie in de regio. Door start- en scale-ups aan te trekken draagt MDI bij aan de ambitie om meer mensen in de Noordkop te laten werken, wonen en ondernemen. Bovendien vervult het de behoefte om meer arbeidsplaatsen te creëren op het gebied van kennis en technologie, waar jongere generaties zich toe aangetrokken voelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland