Marine doet grootste drugsonderschepping van 2015 | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto± Defensie

Marine doet grootste drugsonderschepping van 2015

Redactie | donderdag 10 december 2015
Marine

Het patrouilleschip 'Zr. Ms. Friesland' heeft in het Caribisch gebied een drugsvangst gedaan van 1.350 kilo cocaïne. Het is de grootste onderschepping van het jaar door een Nederlands marineschip. De vluchtende smokkelaars werden gestopt door de motor van hun boot kapot te schieten.

Vermoedelijk houdt de onderschepping zelfs 2.000 kilo van de markt. Nadat de smokkelaars waren ontdekt, gooiden zij de coke overboord. Het lukte de bemanning van de Friesland om 1.350 kilo van een geschatte lading van 2.000 kilo uit het water te vissen. De rest is gezonken.

Vluchtpoging

Een maritiem patrouillevliegtuig van de Amerikaanse Customs and Border Patrol ontdekte de zogenoemde go fast zo’n 100 mijl ten noorden van Colombia. Toen die probeerde te vluchten kwam de boordhelikopter van de Friesland in actie. Omdat de smokkelaars niet reageerden op waarschuwingsschoten, werden de buitenboordmotoren kapot geschoten.

Een Amerikaans drugsbestrijdingsteam dat aan boord van het Nederlandse marineschip is gestationeerd, arresteerde de bemanning en nam de drugs in beslag. Beide zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Onderscheppingen

Het is de vierde onderschepping voor Zr. Ms. Friesland. In november onderschepte het marineschip al twee drugstransporten in de Caribische Zee, in totaal 830 kilo cocaïne. Ook eind oktober was het raak; toen werd een transport van 440 kilo onderschept.

Partners Maritiem Nederland