Marina voor superjachten is een van de vele plannen voor Rijnhaven | Maritiem Nederland
Nieuws
Ingenieursbureau IPV Delft maakte een eerste schets van de 'Marina Rijnhaven' (beeld: IPV Delft)

Marina voor superjachten is een van de vele plannen voor Rijnhavenredactie | woensdag 20 februari 2019
Havens

Een Marina voor superjachten is een van de vele plannen voor de herinrichting van de Rijnhaven in Rotterdam. Volgens het 'Ambitiedocument Rijnhaven' van de gemeente Rotterdam biedt het gebied rond de binnenhaven sowieso al ruimte voor 800 tot 1500 woningen, een stadspark, een wandelboulevard en een stadsstrand.

Eerder deze maand kwamen twaalf maritieme bedrijven uit de regio met het voorstel om een deel van de haven te bestemmen als jachthaven. In ‘Marina Rijnhaven’ zouden de grootste en duurste jachten moeten komen te liggen die in Nederland worden gebouwd. Het plan zou leiden tot extra werkgelegenheid van 200 tot 1000 banen. De Marina Rijnhaven kan plaats bieden aan veertig tot vijftig superjachten en zou al in 2020 operationeel kunnen zijn. De benodigde investering voor de aanleg van circa 12 miljoen euro zou voor rekening komen van de maritieme sector. 

Er zijn echter meer plannen uit de particuliere sector. Eind vorig jaar kwam er een initiatief naar buiten om een drijvend zonnepark aan te leggen met 3.770 panelen. De Rijnhaven is ook al aangewezen als de locatie voor het drijvende kantoor voor het klimaatcentrum van de Verenigde Naties, dat aan Rotterdam is toegewezen. Daarnaast zijn er ideeën voor een wijk met drijvende woningen.

Gemeente maakt plan

Vorige week organiseerde de gemeente Rotterdam een bijeenkomst waar zowel omwonenden als marktpartijen hun mening konden geven over de eerste schetsen voor de nieuwe Rijnhaven die de gemeente vorig jaar juni vrijgaf. De ambtelijke projectgroep voor herinrichting van de Rijnhaven gaat de resultaten van de 'marktconsultatie' verwerken in een plan dat in juni gereed moet zijn. In de zomer gaat er een uitgewerkt voorstel richting het College van B&W. Daarna moet ook de gemeenteraad nog akkoord gaan. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland