Marin start nieuw joint industry project Zero JIP | Maritiem Nederland
Nieuws

Marin start nieuw joint industry project Zero JIPRedactie | woensdag 12 februari 2020
Maritieme Cluster

Marin start dit jaar een nieuw Joint Industry Project: Zero JIP. Doel van dit project is het ontwerpen, bouwen en testen van een prototype ‘machinekamer van de toekomst’ om betrouwbare operaties in realistische condities te garanderen. 

Het Wageningse kennisinstituut wil de maritieme sector concreet ondersteunen bij de energietransitie. De nieuwe IMO-regelgeving richting emissieloze schepen stelt de sector voor allerlei vragen: wat zijn de brandstoffen van de toekomst (zoals waterstof en methanol), hoe ziet de aandrijflijn er dan uit (met bijvoorbeeld brandstofcellen), hoe sla je energie op aan boord, hoe regel je hybride systemen goed in? Omdat schepen een lange levensduur hebben, bepalen keuzes nu de mogelijkheden in de toekomst.

Zero Emission Lab

In het kader van Zero JIP zullen de meest relevante aandrijflijnopties worden gebouwd in Marin’s Zero Emission Lab (ZEL). De gebruikte ontwerpen, regelsystemen en testresultaten van deze machinekameropties worden gedeeld evenals de ‘digital twins’ van de ontwikkelde aandrijflijnen. Op deze manier leren de bedrijven die meedoen met Zero JIP alles over de nieuwste oplossingen, hun mogelijkheden en problemen en worden risico’s voor eigen projecten voorkomen.

Informatiemiddag

Op 17 maart organiseert Marin een informatieve middag over Zero JIP, inclusief een demo op kleine schaal, om potentiële deelnemers te informeren over dit project. Kijk hier voor meer informatie en om aan te melden.

Bron: NMT

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland