MARIN gaat monstergolven simuleren | Maritiem Nederland
Nieuws

MARIN gaat monstergolven simuleren

Antoon Oosting | vrijdag 9 april 2010

Het MARIN in Wageningen kan in de toekomst onderzoek gaan doen naar de gevolgen voor de scheepvaart van zogeheten monstergolven.

Dit is te danken aan een investeringsbudget van 14 miljoen euro waarmee demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken maandag 15 maart tijdens een werkbezoek het MARIN (Maritime Research Institute) kwam verblijden. Met het geld kan het MARIN een Twee Fasen Laboratorium (TFLab) bouwen en de bestaande Vacuüm Tank ingrijpend verbouwen en uitbreiden met golfopwekkers, golfdempers en meetsystemen. Hierdoor kan het MARIN nieuw onderzoek doen naar het lek raken van schepen, het verbeteren van de efficiency van de voortstuwing van schepen en het reduceren van de wrijvingsweerstand. Zo kunnen straks golven van 21 m hoogte worden gesimuleerd, twee keer zo hoog als in de huidige Vacuüm Tank van MARIN.
Het nieuw te bouwen TFLab zal volgens het MARIN internationaal uniek in zijn soort zijn. In het laboratorium kan het instituut in de toekomst nieuwe experimenten doen om veiligheid van scheepvaart en offshore te verhogen en energieverbruik en emissies te verlagen. Met deze investeringen wil het MARIN zijn internationale kennispositie versterken.

Partners Maritiem Nederland