Mare Forum: lichtpuntjes in zeeën van overcapaciteit | Maritiem Nederland
Nieuws

Mare Forum: lichtpuntjes in zeeën van overcapaciteit

Antoon Oosting | vrijdag 28 oktober 2016
Scheepsbouw

Dat veel reders zich donderdag 27 oktober de kosten hadden bespaard door af te zien van deelname aan het 16e Mare Forum Ship Finance 2016 in het Rotterdamse Hilton zegt misschien wel net zo veel als de op de conferentie gedeelde inzichten. Want in de meeste grote scheepvaartmarkten van de tankers, bulkcarriers, containerlijnvaart en multipurpose scheepvaart gaat het gewoon heel erg slecht.

Oorzaak voor de slechte gang van zaken is de overcapaciteit als gevolg van in eerdere tijden veel te veel bestelde nieuwbouwschepen. Het meest pregnant was de analyse van Dirk Visser van het Alkmaarse informatie- en consultancybureau Dynamar over de containerlijnvaart. Het afgelopen half jaar maakte slechts een van de top-twintig (waarvan cijfers beschikbaar waren) rederijen (Wan Hai) winst op het transport van containers. Dat deze Taiwanese rederij nog wel winst maakt, komt misschien omdat zij zich voornamelijk beperkt tot intra-Aziё scheepvaart en niet op de zwaar beconcurreerde routes tussen het Verre Oosten en West-Europa vaart.

Maar voor de rest is het kommer en kwel met als ergste de ondergang van het Zuid-Koreaanse Hanjin, tot voor kort nummer zeven op de ranglijst van de top-twintig rederijen. Maar Visser wees ook op het megaverlies van meer dan 1,1 miljard euro dat het Chinese COSCO, de grootste containerrederij van Azië, over de eerste zes maanden van dit jaar boekte. 

Jumboschepen

Dit is allemaal het gevolg van de ratrace die Maersk Line heeft ontketend met de introductie van de ‘Emma Maersk’ (15.500 TEU) in 2006 en vervolgens de Triple-E-klasse (meer dan 18.000 TEU) in 2012. Om niet achter te blijven zijn bijna alle containerrederijen ook van deze jumboschepen gaan bestellen waar echter bij lange na niet voldoende lading voor is. Om de schepen dan toch te kunnen vullen, nemen ze containers mee voor spotprijzen en stoppen ze er alles in wat er in kan.

Dus bijvoorbeeld ook granen en veevoer, voorheen het exclusieve domein van de bulkcarriers. En projectlading wat normaliter meegaat met speciale zwareladingschepen. Indirect is dit ook een van de oorzaken van de ellende met de multipurpose short sea-scheepvaart wat onlangs leidde tot uitstel van betaling voor rederij Flinter. Het eind van het liedje is dat vrijwel geen enkele rederij, ook die buiten de containerlijnvaart, nog verdient aan de scheepvaart. 

Olieprijs

Maar er zijn lichtpuntjes: de olieprijs blijft nog langere tijd op een niveau van rond de 50 euro per vat en de zo zeer gevreesde harde landing van de Chinese economie blijft uit, voorspellen de economen van ABN AMRO en PGGM. China importeert momenteel meer ijzererts en kolen dan ooit tevoren, waardoor het nu met de bulkcarriers weer wat beter gaat. En ten slotte: de tarieven voor containertransport tussen het Verre Oosten en Europa en Amerika zijn eindelijk aan het stijgen.

Partners Maritiem Nederland