MAN Rollo gensets voor kraanschip Van Oord | Maritiem Nederland
Nieuws

MAN Rollo gensets voor kraanschip Van Oord

Jan Spoelstra | donderdag 1 juni 2017
LNG, Van Oord

MAN Rollo gaat de drie generatorsets aan boord van een op LNG varend kraanschip van Van Oord leveren.

Kraanschip ‘Werkendam’ is voor internationale waterbouwer Van Oord het eerste schip dat op LNG gaat varen en voor de werf Neptune Shipyards uit Hardinxveld-Giessendam het eerste LNG aangedreven kraanschip dat op stapel staat. De in Zoetermeer gevestigde leverancier van MAN motoren levert de drie gensets met een totaal vermogen van 1425 kW. Op het achterdek van het schip komt een LNG opslagtank van 38 kubieke meter, wat volgens Van Oord voldoende is om twee weken te varen en werken. Volgens Neptune Shipyards is vooral de extra ruimte die de tanks en veiligheidsvoorzieningen innemen een grote uitdaging bij de bouw.

Voor Van Oord is energie-efficiëntie een van de speerpunten op de duurzaamheidsagenda van het bedrijf. Met deze investering hoopt het bedrijf ervaring op te doen met LNG aangedreven schepen en de voordelen daarvan.

Van de vier grote baggeraars en offshore bedrijven in Nederland en België, loopt DEME echter heel nadrukkelijk voorop, met de bouw van drie baggerschepen, een kabellegger en een offshore wind installatieschip die alle op LNG gaan varen. Jan De Nul heeft onlangs overtuigd gekozen voor moderne baggerschepen die varen op conventionele brandstof met scrubbers en roetfilters. Boskalis lijkt de kat nog even uit de boom te kijken, maar experimenteert wel met biobrandstoffen bij het project Markerwadden.

De drie LNG generatorsets voor Van Oord is de tweede LNG order voor MAN Rollo. Eerder leverden zij drie identieke LNG generatorsets voor de milieuvriendelijke ferry ‘Helgoland’ van rederij Cassen Eils, die nu bijna 1,5 jaar succesvol zijn diensten vaart tussen Cuxhaven en Helgoland.

Partners Maritiem Nederland