Maersk gehackt, problemen op terminals duren voort | Maritiem Nederland
Nieuws

Maersk gehackt, problemen op terminals duren voortErik van Huizen | woensdag 28 juni 2017
Havens

Het computersysteem van Maersk is gehackt. Daardoor liggen de containerterminals van APM op de Eerste en Tweede Maasvlakte in Rotterdam sinds dinsdagmiddag 27 juni stil.

Maersk bevestigt de hack met gijzelsoftware en meldt nog steeds hard aan het werk te zijn om de gevolgen van de hack ongedaan te maken. Van de 64 terminals die Maersk wereldwijd heeft zouden 17 terminals last hebben van de cyberaanval, waaronder dus de twee Rotterdamse terminals. Een drietal containerschepen zou daardoor niet kunnen worden gelost. Andere containerschepen moeten voorlopig voor anker. Maersk vervoert een op de zeven containers die wereldwijd worden vervoerd. Vorig jaar behandelden de containerterminals van APM 37,3 miljoen TEU.

Moederbedrijf A.P. Moller-Maersk bevestigde dinsdag 27 juni dat het is getroffen door de wereldwijde cyberaanval met de naam Petya. Hackers hebben alle bestanden op de computers van Maersk weten te blokkeren. Door het betalen van 300 euro zouden de bestanden weer worden vrijgegeven, maar het e-mailadres van de hackers is offline gehaald, waardoor niet meer betaald kan worden.

Maersk zegt er alles aan te doen om de gevolgen van de aanval voor de klanten zoveel mogelijk te beperken. Woensdagochtend is de website van de APM Terminals echter nog steeds onbereikbaar en meldt het Deense bedrijf bezig te zijn met het zoeken naar een technische oplossing voor de hack. Het is daardoor nog steeds niet duidelijk wanneer het personeel op de terminals weer aan het werk kan gaan.

Volgens de Denen is er overigens niets aan de hand met de containerschepen van Maersk Line. De schepen kunnen varen en communiceren en de bemanning is veilig. Ook andere onderdelen van A.P. Moller - Maersk hebben geen last van de aanval. Het gaat hierbij onder meer om Maersk Oil, Maersk Drilling en Maersk Tankers.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland