Maaskade weer beschikbaar voor binnenvaart | Maritiem Nederland
Nieuws
De bewoners en bedrijven van het Noordereiland hoeven minder te vrezen voor een overstroming.

Maaskade weer beschikbaar voor binnenvaartRedactie | dinsdag 19 mei 2020
Havenbedrijf Rotterdam

De binnenvaart kan weer gebruik maken van de Maaskade aan het Noordereiland in Rotterdam Centrum. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de 500 m lange vernieuwde kade met een klassieke uitstraling overgedragen aan de gemeente voor exploitatie.

In december 2015 was ongeveer 40 m van de uit 1892 daterende kademuur ingezakt. Uit onderzoek bleek dat niet alleen het verzakte gedeelte moest worden hersteld, de hele kade voldeed niet meer aan de hedendaagse technische eisen. De herbouw bleek uitermate complex, omdat de kade grenst aan een dynamische bebouwde omgeving met monumentale panden. Zo moest er aanvullend onderzoek worden gedaan naar de bouwkundige staat van die panden. Daarna werd een eerste ontwerp van de kademuur afgekeurd door de welzijnscommissie. Om de overlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken, kozen de ontwerpers onder meer voor het gebruik van beton met staalvezels in plaats van traditionele wapening.

Minder kans op overstroming

“Het havenbedrijf is trots op deze hypermoderne kademuur en blij dat de binnenvaart weer kan beschikken over deze populaire ligplaatsen zo vlakbij het centrum van Rotterdam. Ook voor de leefbaarheid van de bewoners en bedrijven op het Noordereiland is de nieuwe kade een goede zaak. De kans op overstroming van de Maaskade is nu aanzienlijk kleiner geworden. We hopen dat de binnenvaartschepen weer snel gebruik maken van de vernieuwde ligplaats en de walstroomvoorziening, want de binnenvaart en Rotterdam horen bij elkaar”, zegt Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland