Maashaven weer grootste binnenvaarthaven Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
De nieuwe pontons zijn verankerd met stalen buispalen maar kunnen met het getij meebewegen.

Maashaven weer grootste binnenvaarthaven RotterdamRedactie | dinsdag 17 november 2020
Binnenvaart, Havenbedrijf Rotterdam

 In de Rotterdamse Maashaven zijn nieuwe ligplaatsen voor de binnenvaart in gebruik genomen. Het gaat om in totaal dertien pontons in het oostelijke gedeelte aan zowel de noord- als de zuidzijde, die goed zijn voor tientallen ligplaatsen (afhankelijk van de grootte van de schepen). Sinds de herinrichting is de Maashaven weer de grootste binnenvaarthaven van Rotterdam. 

Havenbedrijf Rotterdam is blij met de nieuwe pontons, die voor de Kerst gereed zijn. “De nieuwe pontons zijn gebruiksvriendelijk en er zijn meer walstroomvoorzieningen. De pontons passen in het streven om de binnenvaart in het centrum van Rotterdam te houden”, zegt HbR-projectmanager Jannet de Bruijne-Bredius.

Meebewegen met getij

De pontons kunnen met het getij meebewegen. Ze worden op hun plek gehouden door twee stalen buispalen per ponton. Aan de zuidzijde zijn ze voorzien van hoge trappen zodat de schippers veilig van hun lege schepen kunnen stappen. Ook de walstroom is aangepast. Er komen meer schepen aan de pontons, dus is er ook meer elektriciteit nodig. De pontons zijn aangelegd door Deme. Endenburg Electrotechniek zorgde voor de walstroom.

Rijkswaterstaat gaat de oevers van de Maashaven opnieuw inrichten. Hierdoor ontstaat een beter leefgebied voor planten en dieren (afbeelding: Rijkswaterstaat). Tekst gaat verder onder de foto.

De gemeente Rotterdam heeft plannen voor de aanleg van een zogenoemd 'getijdenpark' in de Maashaven (zie de artist impression hierboven). Het Havenbedrijf heeft inmiddels onderwater de voorbereidingen daarvoor afgerond. De Rotterdamse gemeenteraad zou nog in 2020 beslissen of het park er daadwerkelijk gaat komen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland