Fregat Zr.Ms. Evertsen op weg naar Japan | Maritiem Nederland
Nieuws
Voor vertrek van de Zr.Ms. Evertsen vond een algemeen appel plaats op het helidek van het fregat.

Fregat Zr.Ms. Evertsen op weg naar Japanredactie | dinsdag 25 mei 2021
Marine

Op 22 mei is Zr.Ms. Evertsen uit Den Helder richting Japan vertrokken. Het luchtverdedigings- en commandofregat maakt de komende zeven maanden deel uit van de tien schepen tellende UK Carrier Strike Group. Het nieuwe vliegkampschip HMS Queen Elizabeth is het middelpunt van het internationale vlootverband.

Het is de eerste operationele inzet van de UK Carrier Strike Group. Het vlootverband trekt vanuit het Verenigd Koninkrijk via de Middellandse Zee en de Indische Oceaan naar Oost-Azië. Het vlootverband vaart door de Zuid-Chinese Zee maar mijdt de Straat van Taiwan om China niet te provoceren. Tijdens de route staan gezamenlijke oefeningen van de internationale marines centraal. Ook bieden de havenbezoeken kansen voor diplomatieke activiteiten. In december keert de vloot terug.

Oefenen op allerhoogste niveau

Kapitein-luitenant ter zee George Pastoor, commandant van Zr.Ms. Evertsen, kijkt uit naar de inzet. “Deelname biedt de unieke mogelijkheid om een lange tijd op het allerhoogste niveau te oefenen met onze bondgenoten. Dat is heel belangrijk, want op die manier zijn wij beter in staat om Nederland en onze bondgenoten te beschermen."

Zr.Ms. Evertsen heeft 180 bemanningsleden aan boord, die voor vertrek zijn gevaccineerd. Hoofdtaak van het fregat is om bij te dragen aan de luchtverdediging. Andere fregatten in de vloot zijn HMS Defender (Type 45-destroyer), HMS Kent (Type 23 ASW-fregat) en het Amerikaanse Arleigh Burke-klasse fregat The Sullivans

Zij hebben allemaal de taak om HMS Queen Elizabeth bij te staan. Dit vliegkampschip is tijdelijk thuisbasis van achttien Britse en Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen, veertien helikopters en één Royal Marines Commandos-eenheid. Daaromheen varen naast de fregatten ook ondersteuningsschepen (bevoorraders/tankers) en een onderzeeboot.

 
Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland