Longship bestelt twee coasters bij Bijlsma Shipyard | Maritiem Nederland
Nieuws
Het ontwerp en de systemen aan boord dragen bij aan vermindering van de CO2-uitstoot met 20 procent.

Longship bestelt twee coasters bij Bijlsma Shipyardredactie | woensdag 10 maart 2021
Zeevaart, Scheepsbouw

Longship Group  en VMS Shipping Group hebben een opdracht geplaatst voor twee schepen van het type Bijlsma Trader 6000 bij Bijlsma Shipyard in Lemmer, een dochteronderneming van Veka Shipbuilding Group. Met de vlootuitbreiding versterkt Longship zijn positie in het segment 6.000 dwt-schepen. Longship wordt verantwoordelijk voor het commercieel beheer van de schepen, VMS Shipping verzorgt het technisch beheer. 

De opdracht, met een waarde van 21 miljoen euro, betreft een joint venture waarin beide opdrachtgevers een gelijk aandeel hebben. “Er bestaat een langdurige relatie met de eigenaren en aandeelhouders van Longship en VMS en zij weten dan ook dat ze van Veka Group en Bijlsma Shipyards Lemmer kunnen verwachten dat wij de schepen uitrusten met hoogwaardige en vernieuwende technologieën”, aldus Peter Versluis, aandeelhouder van Veka Group. “Dat is geheel in lijn met hun visie en de nieuwste ecologische voorschriften, zodat groen en economisch rendabel transport kan plaatsvinden.”

Multipurpose schip 

De Bijlsma Trader 6000 is een multipurpose schip met een totale lengte van 103,48 meter, een deadweight van circa 6.080 metric tons en een ruimcapaciteit van bijna 270.000 cubic feet, ofwel 7.646 kubieke meter. Het schip is onder meer geschikt voor zware ladingen en voorzien van tussendekken.

De nieuwe schepen zijn geoptimaliseerd met een hoofdmotor met laagvermogen (1.600 kW), een verstelbare schroef met straalbuis, een verzwaarde walstroomaansluiting waardoor de generatorsets tijdens havenoperaties kunnen worden uitgeschakeld, een warmteterugwinninginstallatie en ECO-performance monitoringssoftware. Deze systemen en het ontwerp van de schepen dragen bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en een vermindering van 20 procent op het brandstofverbruik vergeleken met schepen met een soortgelijk tonnage. Dit resulteert in een uitstekende EEDI-score en is in lijn met de ambitie van de IMO om in 2050 de uitstoot met op zijn minst 50 procent te hebben teruggebracht.

Vloot up-to-date

“Toen ik in 2014 vennoot werd in Longship, zag ik veel kansen en uitdagingen in deze sector. Kustvaart heeft de laatste jaren veel veranderingen ondergaan qua financiering, eigendom en veel belangrijker de aangescherpte milieuwetgeving.  Consolidatie is onoverkomelijk in onze sector en ik ben een grote voorstander daarvan. De eerste stappen zijn al gezet met de acquisitie van 50 procent in Wagle Chartering, andere dossiers worden momenteel ook grondig bekeken. Het is voor ons van het grootste belang om solide financiële partners te vinden die ons kunnen helpen groeien in de kustvaart op een meer ecologisch verantwoorde manier”, verklaart Michel Cigrang, managing partner van Longship.

“Dit is een mijlpaal in de het elfjarig bestaan van Longship. Wij continueren hiermede de implementatie van onze visie van een homogene en moderne vloot, die tegemoetkomt aan de behoeften en prioriteiten van onze industriële cliënten. Wij zijn voortdurend op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden en nieuwe technologieën om ons te verzekeren van duurzame groei die onze vloot up-to-date en toekomstbestendig houdt”, vult Øyvind Sivertsen, managing partner en CEO van Longship, aan.

Nieuwbouwproject

Voor VMS Shipping Group is de joint venture het eerste nieuwbouwproject. “Sinds onze oprichting in 2012 hebben we een stabiele groei weten te bereiken door schepen van derden in ons beheer te nemen en door in diverse schepen te participeren”, aldus Erik van der Wiel, CEO van VMS Shipping Group. “Met trots kunnen we nu ons eerste nieuwbouwproject realiseren en de relatie met onze partners verder uitbouwen.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland