LNG-veerboten voor Doeksen | Maritiem Nederland
Nieuws

LNG-veerboten voor Doeksen

Jan Spoelstra | dinsdag 5 juli 2016
Scheepsbouw

Rederij Doeksen laat voor de veerdiensten naar Vlieland en Terschelling twee LNG-direct aangedreven veerboten bouwen.

De werf van Strategic Marine in Vietnam bouwt de veerboten (70 x 17 m). Het Britse ontwerpbureau BMT Nigel Gee uit Southampton maakt de bouwtekeningen voor de aluminium catamarans. Rederij Doeksen heeft ervoor gekozen om de voortstuwing volledig op LNG (vloeibaar aardgas) te laten verlopen.

Momenteel is het gangbaar om dualfuel-motoren te gebruiken, omdat gasmotoren maar langzaam kunnen schakelen tussen verschillende toerentallen en belasting. Tijdens manoeuvreren wordt dan overgestapt op (deels) conventionele brandstof. Motorleverancier MTU zal tijdens de afbouw in Harlingen een nieuw type motor, die het mogelijk maakt om LNG-direct aangedreven veerboten over de Waddenzee te laten varen, installeren.

“Andere innovaties die flink gewicht besparen, vinden we in het boegschroef- en hotelbedrijf”, aldus Pieter Dijkstra, algemeen directeur van Visedo Nederland. Het bedrijf levert twee 200 kilowatt elektromotoren die de twee boegschroeven aandrijven. De permanent magneet motoren komen uit mobiele toepassingen, waarbij ze bijvoorbeeld hydraulische installaties op bouwkranen of bulldozers aandrijven. “Dan is gewicht enorm van belang. Onze motoren wegen slechts 215 kilogram per stuk, waar de meer conventionele inductiemotoren al gauw het drievoudige wegen.”

Om piekvermogens bij het accelereren en manoeuvreren op te vangen, installeert Visedo een accubank van 150 kilowattuur. “Die weegt dan 900 kilo, maar daar staat tegenover dat we daardoor een generatorset van 3.000 kilo minder mee hoeven te nemen”, aldus Dijkstra.

De veerboten krijgen capaciteit voor 64 auto’s en zeshonderd passagiers en Doeksen wil de schepen in 2018 in de dienstregeling opnemen. Het ‘MS Vlieland’ wordt dan uit de vaart gehaald en het ‘MS Friesland’ komt dan aan de kade te liggen als reserveschip of wordt ingezet bij topdrukte.

Visedo heeft inmiddels de technische inrichting verzorgd van een veerboot met een vermogen van twee keer 750 kilowatt in Denemarken die in 55 minuten over moet zijn. Dat schip vaart volledig elektrisch, laadststations aan de kade laden de accubanken op. Zouden de veerboten naar Terschelling en Vlieland niet volledig elektrisch kunnen varen? “Dan had je een grote investering moeten doen in laadstations aan de kades van West-Terschelling, Vlieland en Harlingen. Maar als je de 6.000 kilogram voor de twee gensets zou vervangen door 750 kilowattuur aan accubanken (ook 6.000 kilo, red.), kun je het hotel- en boegschroefbedrijf volledig op de accu’s laten draaien, maar ook dan moet je aan de wal investeringen doen in een laadstation.”

Partners Maritiem Nederland