LNG kraanschip voor Van Oord | Maritiem Nederland
Nieuws

LNG kraanschip voor Van Oord

Jan Spoelstra | vrijdag 10 maart 2017
Baggeren, LNG, Van Oord

Neptune Shipyards uit Hardinxveld-Giessendam gaat een LNG-aangedreven kraanschip bouwen voor Van Oord.

De 'Werkendam' wordt het eerste schip in de vloot van Van Oord dat LNG als brandstof gebruikt, dat maakte de maritieme aannemer op 10 maart bekend. Van Oords dochteronderneming Paans Van Oord zet het kraanschip straks in bij de uitvoering van Nederlandse projecten. Het schip wordt over een dik jaar opgeleverd.

Met een tank van 38 m³ op het achterdek kan de Werkendam genoeg LNG aan boord opslaan om veertien dagen te varen en te opereren zonder LNG bij te tanken. Drie LNG gensets van 475 kW zorgen voor de stroomvoorziening voor zowel de voortstuwing (2 x 550 kW) als de equipment aan boord. Het schip kan varen op gasolie, maar dat dient uitsluitend als back-up.

De Werkendam (68,4 x 11,4 m) krijgt een beuncapaciteit van 700 m³, Neptune rust het schip uit met twee elektrische spudpalen en een 450 kW boegschroef zorgt voor manoeuvreerbaarheid. De hijscapaciteit bedraagt 20 ton bij 20 meter reikwijdte en 16 ton bij 25 meter reikwijdte.

Op papier klinkt het mooi, maar meten is weten moet Van Oord hebben gedacht, want de Werkendam wordt uitgerust met sensoren en slimme ICT oplossingen, waardoor de bemanning het energiegebruik goed in de gaten kan houden. Een laatste mooie eigenschap: bij het zakken van de last in de kraan, wint het schip energie terug.

Partners Maritiem Nederland