LNG-ferry Doeksen haalt groene energie uit restwarmte | Maritiem Nederland
Nieuws
De single fuel LNG-motor van de ferry drijft rechtstreeks een roerpropeller aan met vaste schroef.

LNG-ferry Doeksen haalt groene energie uit restwarmte

redactie | donderdag 16 juli 2020
Toeleveranciers, Scheepsbouw

Sinds 3 juli is de nieuwe LNG-catamaran 'Willem Barentsz' van Rederij Doeksen in de vaart. Het zusterschip 'Willem de Vlamingh' volgt later dit jaar. Beide veerboten zijn uitgerust met efficiency packs die de restwarmte uit de motoren omzetten in 100 procent groene energie. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 636 ton aan CO2-uitstoot. Dit staat voor 520.000 liter brandstof en 925.200 kWh elektriciteit en is vergelijkbaar aan het gemiddeld jaarlijks energieverbruik van 300 huishoudens.

De nieuwe veerboten zijn de allereerste schepen ter wereld waarbij single fuel LNG-motoren rechtstreeks roerpropellers aandrijven met vaste schroeven. Wanneer de motoren van beide schepen op vol vermogen draaien, winnen de efficiency packs van het Duitse CleanTech-bedrijf Orcan Energy 308 kW netto aan groene energie terug uit de restwarmte. Deze wordt gebruikt voor het opladen van de accu’s, die de volledige energievraag afdekken voor de boegschroefinstallatie bij het aan- en afmeren.

De technologie achter het benutten van restwarmte, is gebaseerd op de zogeheten Organic Rankine Cycle (ORC). Dit is een natuurkundig principe waarbij een organisch koudemiddel een cyclus doorloopt en daarmee voortdurend warmte omzet in kinetische energie.

De efficiency packs van Orcan Energy winnen netto 308 kW aan energie terug uit de restwarmte van motorkoelwater en uitlaatgassen (foto: Berger Maritiem). Tekst gaat verder onder foto.

Motorkoelwater en uitlaatgassen

Bij de nieuwe LNG-veerboten van Rederij Doeksen wordt de warmte benut van het motorkoelwater en de uitlaatgassen. Met een warmtewisselaar in het uitlaatgassenkanaal wordt de warmte opgehaald en door middel van een watercircuit naar de efficiency pack geleid. Het motorkoelwater wordt direct van het koelwatercircuit afgetapt.

In de efficiency pack zet de warmte de ORC in gang. Hierbij wordt het koudemiddel verdampt en onder hoge druk naar een expander geleid. De damp drijft de expander aan, die de vrijkomende energie omzet in elektrisch vermogen voor het opladen van de accu’s. Na de expander wordt het koudemiddel gecondenseerd om opnieuw warmte te kunnen opnemen.

Orcan Energy uit München heeft ruim tien jaar ervaring met restwarmte-terugwinning gebaseerd op de ORC-technologie. In de Benelux wordt Orcan Energy vertegenwoordigd door Berger Maritiem, een adviesbureau dat scheepseigenaren en reders helpt bij het verduurzamen van hun vloot.

Partners Maritiem Nederland