Nieuws
De 'Ecodelta' is het eerste Nederlandse baggerschip dat vaart op LNG (foto: Flying Focus/Groningen Seaports)

LNG-baggerschip Ecodelta start onderhoud in Eemshavenredactie | dinsdag 12 februari 2019
Baggeren, Havens

Het LNG-aangedreven baggerschip 'Ecodelta' begint deze week met het (half)jaarlijkse onderhoud in de Eemshaven. De werkzaamheden starten in gedeelten waar de meeste aanslibbing heeft plaatsgevonden, vooral het Doekegatkanaal en de Beatrixhaven.

Uiteindelijk zal de hele haven weer op de gewenste diepte zijn. De werkzaamheden zijn na verwachting na ongeveer anderhalve week  gereed, de eerstvolgende baggercampagne vindt in oktober plaats.

De Ecodelta is eigendom van Bagger- en Aannemingsmaatschappij Van der Kamp uit Zwolle. De milieuvriendelijke aard van het schip maakt het in het bijzonder geschikt voor baggerwerkzaamheden, daar waar het extra wenselijk is om zo schoon mogelijk te werken, zoals het kwetsbare waddengebied bij de Eemshaven. De sleephopperzuiger brengt het opgezogen slib naar vergunde locaties vlak buiten de Eemshaven waar het materiaal mag worden verspreid. Het schip is 134 m lang en heeft een capaciteit van 6000 m3.

Schone brandstof

Door te kiezen voor LNG als brandstof kan de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) verlaagd worden met 20 procent en die van stikstofoxide (NOx) met 85 procent. Zwavel- en fijnstofemissies worden tot praktisch nul teruggebracht. Hiermee is LNG de schoonste brandstof die op dit moment op grote schaal voor de scheepvaart beschikbaar is.

"Met de inzet van de Ecodelta realiseren we tevens een van de afspraken uit de samenwerkingsovereenkomst natuurverbetering en verbetering bereikbaarheid Eems-estuarium. Beide programma’s zijn in 2014 gestart en vormen de basis voor de samenwerking aan de vaargeulverruiming Eemshaven Noordzee en het latere programma EemsDollard 2050", aldus Groningen Seaports.

De Ecodelta werd de afgelopen weken ook ingezet voor onderhoudswerk in de haven van Rotterdam.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland