Ligplaatsverhuur door gemeente hindert ondernemers | Maritiem Nederland
Nieuws
Marina Hellevoetsluis van watersportondernemer Alex de Boom (foto: HISWA Bedrijvengids)

Ligplaatsverhuur door gemeente hindert ondernemersredactie | dinsdag 18 juni 2019
Jachtbouw & Watersport

De gemeente Hellevoetsluis mag geen vaste ligplaatsen voor bootbezitters aanbieden zonder de gemaakte kosten volledig door te berekenen. Dit concludeert het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een hoger beroep dat de gemeente Hellevoetsluis aanspande tegen de Autoriteit Consument en Markt.

Door de uitspraak komt een eind aan de oneerlijke concurrentie tussen de gemeentelijke ligplaatsen en Marina Hellevoetsluis. HISWA Vereniging pleit voor een gelijk speelveld tussen watersportondernemers en gemeenten en roept overheden op zich te heroriënteren op hun taken.

Niet doorberekend

De uitspraak heeft gevolgen voor alle jachthavens in Nederland die hinder ondervinden van gemeentelijke exploitaties waarbij de gemaakte kosten niet goed doorberekend worden. Alex de Boom, eigenaar van Marina Hellevoetsluis, deed vijf jaar geleden een melding bij de ACM. De gemeente bleef volharden in de lage tarieven waar Marina Hellevoetsluis schade van ondervond.

De Boom is opgelucht: “Het is enorm frustrerend en kostbaar om vijf jaar te procederen over een kwestie die op basis van gezond verstand en behoorlijk bestuur feitelijk niet aan de orde zou moeten zijn. Ik hoop dat er nu snel een uitnodiging van de gemeente komt om definitieve afspraken hierover te maken. En laat verder deze uitspraak ervoor zorgen dat gemeenten stoppen met ondernemertje spelen met overheidsgeld."

De ACM oordeelde eerder al dat Hellevoetsluis niet alle gemaakte kosten doorberekent in de ligplaatstarieven en daarmee de Mededingingswet en de Wet Markt en Overheid overtreedt. Zo rekende de gemeente de (grond)waarde van de ligplaatsen niet mee en hield zij geen rekening met kosten voor onderhoud van kades en sluizen, het uitbaggeren van de haven en het bedienen van bruggen en sluizen. Hierdoor was het gemiddelde tarief van de gemeente 20 tot 30 procent lager dan de naastgelegen jachthaven.

Oneerlijke concurrentie

“HISWA Vereniging is in principe niet negatief over het aanbieden van ligplaatsen door gemeenten", zegt Stijn Boode, manager afdeling recreatie. "Zo zijn passantenplekken zijn een welkome aanvulling voor watersporters. Concurrentie hoort bij ondernemen. Maar concurrentie waarbij een gemeente een product levert dat door ondernemers wordt aangeboden en dan ook nog eens ver onder de kostprijs, dat klopt gewoon niet.”

HISWA Vereniging roept watersportbedrijven op die vergelijkbare concurrentie van gemeentelijke ligplaatsen of andere overheidsdiensten in het economisch verkeer ondervinden, zich te melden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland