Landelijk verbod op varend ontgassen | Maritiem Nederland
Nieuws
Verbod moet voorkomen dat binnenvaartschepen tijdens het varen schadelijke dampen naar de open lucht laten ontsnappen.

Landelijk verbod op varend ontgassenRedactie | maandag 24 februari 2020
Binnenvaart

Varend ontgassen door binnenvaarttankschepen wordt in heel Nederland verboden. Op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de ministerraad ingestemd met de aanpassing van het Scheepsafvalstoffenbesluit. 

In de provincies Noord-Holland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Zeeland gold al een provinciaal verbod op het varend ontgassen.

De aanpassing van het Scheepsafvalstoffenbesluit is nodig om het ontgassingsverbod uit het internationale Scheepsafvalstoffenverdrag CDNI op te nemen in de Nederlandse regelgeving. Het voorstel wordt nu 'ter voorhang' aan zowel de Eerste als Tweede Kamer gezonden.

Ook de andere verdragsstaten in het CDNI (Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland) moeten het verbod op varend ontgassen nog opnemen in hun nationale wetgeving. In Luxemburg is dit onlangs gebeurd. Als alle CDNI-landen het verdrag hebben geratificeerd, treedt het verbod in werking.

Varend ontgassen

Varend ontgassen is het al dan niet actief afvoeren van damp van vluchtige organische stoffen (VOS) uit de ladingtank van een schip dat aardoliehoudende producten of chemicaliën vervoerd heeft. Hierbij hoeven geen emissiebeperkende maatregelen te worden getroffen. Dit in tegenstelling tot aan de wal. Als tankschepen van lading wisselen, is het gebruikelijk om de in de tank resterende ladingdampen varend te ontgassen voorafgaand aan het laden van een volgende (niet-)compatibele lading. Hiermee wordt voorkomen  dat de volgende lading verontreinigd wordt met de vorige lading.

Voor het ontgassen zijn de verschillende alternatieven beschikbaar:

1. Dedicatievaart. Hierbij wordt het schip voorzien van dezelfde lading en is ontgassen niet nodig.

2. Compatibel varen. Wanneer de nieuwe lading van een schip compatibel is met de vorige lading, dan zijn de restladingdampen niet negatief van invloed op de nieuwe lading. Ontgassen is ook dan niet nodig.

3. Ontgassen door middel van een ontgassingsinstallatie waarbij de dampen verantwoord worden verwerkt. In verschillende havens is zo'n ontgassingsinstallatie operationeel.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland