Lagere kosten binnenvaart zorgen niet voor betere verdiensten | Maritiem Nederland
Nieuws
De samenwerking zorgt er ook voor dat er minder containers over de weg worden vervoerd (foto: HbR)

Lagere kosten binnenvaart zorgen niet voor betere verdienstenErik van Huizen | vrijdag 30 januari 2015
Binnenvaart

De kostendaling in de binnenvaart van 2,8 procent in 2014 en de kostendaling tot 2,4 procent dit jaar zorgen niet automatisch voor meer verdiensten voor de binnenvaartondernemer.

De cijfers over de kostendaling in de binnenvaart volgen uit de kostenrapportages voor de binnenvaart die recent zijn geactualiseerd door Panteia in opdracht van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart. Maar een merkbaar beter bedrijfsresultaat voor de binnenvaartschipper is volgens Wouter van der Geest van onderzoeksbureau Panteia ook afhankelijk van de afspraken die de schipper met de bevrachter heeft gemaakt.

De brandstofprijzen daalden vorig jaar met zo’n 4 procent. Toch heeft de kostendaling volgens Van der Geest maar een zeer beperkte uitwerking op het verdienvermogen van de binnenvaartondernemer. “Dit wisselt naar gelang de leeftijd en de grootte van het schip, maar ook de wijze waarop de binnenvaartondernemer zijn schip exploiteert. Zijn er bijvoorbeeld vaste contracten afgesloten met verladers en/of bevrachters, of opereert het schip in de spotmarkt?”

Bij vaste contracten komen vervoerder en verlader soms een bepaalde vrachtprijs overeen, met daarbij een variabele component voor de gasolieprijs. Als er een vaste prijs is afgesproken, bijvoorbeeld gebaseerd op het gasolieniveau van begin vorig jaar, dan pakt de binnenvaartschipper duidelijk winst. Maar is er een brandstofclausule opgenomen, dan pakt vooral de verlader de winst van de lagere gasolieprijzen.

Lagere rente

De rentelasten namen vorig jaar voor de binnenvaartondernemer met ruim 10 procent af. Maar volgens Van der Geest kunnen, net als bij de lagere gasolieprijs, niet alle schippers profiteren van de lage rentestanden. “In de afgelopen jaren liepen de verdiensten voor sommige binnenvaartondernemers sterk terug, waardoor een behoorlijke groep scheepseigenaren te maken heeft gehad met een risico-opslag op hun rentekosten. Voor deze groep schepen zijn de rentelasten niet gedaald. We kunnen de daling van de rentelasten dus niet een-op-een terugvertalen naar meer verdiensten voor de binnenvaart. Maar binnenvaartondernemers die de afgelopen jaren aan hun betalingsverplichtingen hebben kunnen voldoen, kunnen nu wel profiteren van de gunstige omstandigheden op de kapitaalmarkten en dat biedt kansen voor de bouw van nieuwe kleinere binnenvaartschepen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland