Antoon Oosting | woensdag 16 maart 2016
Zeevaart
Redersvereniging KVNR is voor de beperking van de uitstoot van CO2 door de scheepvaart maar laat de in te voeren regels wel rekening houden met de specifieke karakteristiek van veel schepen onder de Nederlandse vlag. Met dat uitgangspunt heeft de KVNR het afgelopen jaar door onderzoeksinstituut MARIN onderzoek laten doen naar werkbare criteria voor het meten van de CO2-uitstoot van schepen.
Op voorstel van de Europese Commissie heeft het Europese Parlement op 29 april vorig jaar besloten tot de invoering van een MRV (Monitoring, Reporting and Verification)-systeem voor het verplicht meten en registreren van de uitstoot van CO2 door de scheepvaart. Per 1 januari 2018 moeten alle schepen boven de 5000 bruto ton data gaan verzamelen en openbaar maken over hun CO2-uitstoot, brandstofverbruik, afgelegde afstand, tijd op zee en de vervoerde lading. Op die manier moet zichtbaar worden hoe energie-efficiënt elk schip is, en wat dus een klimaatvijandig of een CO2-vriendelijk schip is.
Voor dit MRV-systeem gebruikt de EU door de milieucommissie van de IMO voorgestelde indicatoren. De IMO-indicatoren zijn echter afgestemd op vooral tankers, bulkcarriers en containerschepen, scheepstypes die in de Nederlandse vloot relatief minder voorkomen. Nederlandse rederijen zijn daarentegen sterk in multipurpose-schepen, gespecialiseerd in exceptionele of bijzonder zware lading, vaak groot in volume en met een hoog zwaartepunt, die niet hele ruimen vult maar soms ook op het dek moet worden meegenomen. Om de instabiliteit van de lading te compenseren moet vaak ook veel ballastwater worden meegenomen. In het huidige IMO-EU-MRV-model zouden dit soort schepen erg slecht scoren.
Daarom adviseert het MARIN om in het MRV-model naast draagvermogen ook rekening te houden met de hoeveelheden brandstof en ballastwater die worden meegenomen. Op die manier zou er een eerlijkere vergelijking in energie-efficiëntie tot stand komen waar Nederlandse schepen niet de dupe van worden. De KVNR zal de uitkomsten van het MARIN-onderzoek nu gebruiken in de lobby richting de IMO en de EU voor een voor de Nederlandse vloot gunstiger MRV-systeem.