KVNR positief over Europese Green Deal | Maritiem Nederland
Nieuws
Verschuiving van vervoer over land naar vervoer over water is 'zeer welkom'.

KVNR positief over Europese Green DealRedactie | donderdag 12 december 2019
Zeevaart

Redersvereniging KVNR is positief over de voorstellen van eurocommissaris Timmermans die op 11 december zijn gepresenteerd. "De Europese Green Deal is een welkome stap en geeft blijk van een positieve intentie om van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken. Het is goed dat de Green Deal van de Europese Commissie kan worden toegevoegd aan de reeks klimaatafspraken die wereldwijd worden gemaakt, waaronder het klimaatakkoord van de IMO", aldus de KVNR.

In het 24 pagina's tellende document springen voor de KVNR twee plannen in het oog. Zo wil de Commissie inzetten op een verschuiving van vervoer over land naar vervoer over water. De Nederlandse reders vinden dit een zeer welkome intentie. Vervoer over water is al de minst vervuilende wijze van transport en Nederlandse reders in de zeevaart zijn vooral heel prominent actief in de Europese kustwateren. Een groot aantal van hen betreft het mkb-segment en ziet hierdoor kansen om te groeien.

Prijskaartje

Daarnaast realiseren ook de reders zich dat er een prijskaartje hangt aan de klimaatambities waar we met z'n allen voor staan. “Dat prijskaartje zou in de vorm van een CO2-heffing op scheepsbrandstof moeten zijn”, aldus beleidsadviseur Nick Lurkin van de KVNR. “We spannen ons op het hoogste internationale niveau - bij de IMO - in voor een wereldwijd geldende heffing op scheepsbrandstof. Dan blijft het gelijke speelveld overeind en is de regeling eerlijk.”

Als het aan de KVNR ligt komt de opbrengst van deze CO2-heffing terecht in een maritiem innovatiefonds om initiatieven voor verduurzaming van de scheepvaart te stimuleren en te bekostigen. "De sector betaalt zo voor de eigen verduurzaming. De schoonst presterende reders worden beloond en hun concurrentiekracht wordt versterkt, essentiële ingrediënten van een duurzaam en groen verdienmodel."

Onderbrenging van de scheepvaart in het ETS, het Europese emissiehandelssysteem, waar Timmermans voor pleit is niet de juiste methode volgens de KVNR. "Een Europese regeling opleggen aan een mondiale bedrijfstak zorgt voor een moeilijk meetbaar systeem met ‘carbon leakage’ tot gevolg en ondermijnt bovendien het gelijke speelveld. Daarnaast leidt de rapportage en verificatie tot aanvullende administratieve lasten, erg vervelend in het bijzonder voor mkb-reders."

De KVNR gaat graag met Timmermans om tafel om haar ideeën samen verder uit te werken. Op die manier kan een overeenkomst tussen partijen "met draagvlak en met kennis van de sector" ontstaan.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland