KVNR ontstemd over trage invoering anti-piraterijwet | Maritiem Nederland
Nieuws
Recente incidenten in West-Afrika laten zien dat de urgentie nog altijd groot is.

KVNR ontstemd over trage invoering anti-piraterijwetRedactie | maandag 20 juli 2020
Zeevaart

De Nederlandse reders zijn boos over de trage voortgang in het proces van het in werking treden van de Wet ter Bescherming Koopvaardij. De wet, die bewapende particuliere beveiliging aan boord van Nederlandse zeeschepen toestaat, is begin 2019 door de Eerste Kamer aangenomen en wacht nog altijd op invoering. Volgens minister Grapperhaus bestaat de kans dat de wet pas per 1 januari 2022 van kracht wordt.

“Als sterk gereguleerde sector begrijpen wij als geen ander dat wet- en regelgevingstrajecten naast afhankelijkheid van vaste procedures ook uiterste zorgvuldigheid vereisen", zegt KVNR-directeur Annet Koster. "Maar we hebben ruim tien jaar moeten strijden voor deze wetgeving. Toen deze in 2016 eindelijk in de vorm van een wetsvoorstel vanuit de Kamer werd ingediend door VVD en CDA, hadden we niet kunnen bevroeden dat het nog bijna zes jaar zou duren voordat de reders er gebruik van zouden kunnen maken om hun zeevarenden te beschermen. Dat is toch niet te verdedigen, zeker als je bedenkt dat beide politieke partijen in het kabinet zijn vertegenwoordigd.”

Uit de beantwoording van Kamervragen door de minister van Justitie en Veiligheid op 14 juli blijkt weliswaar spijt over de traagheid van het proces, maar Grapperhaus ziet het niet als noodzakelijk om van aanvullende betrokkenheid van de maritieme sector gebruik te maken. "Vanzelfsprekend is de maritieme sector bereid om alle beschikbare capaciteit, kennis en kunde in te zetten om het proces te ondersteunen. Daarnaast is het noodzakelijk dat alle betrokken ministeries en overheidsdiensten de klokken gelijk te zetten om zo snel mogelijk het traject af te ronden", aldus Koster.

Urgentie is groot

“De beantwoording illustreert een gebrek aan gevoel over de noodzaak van deze wetgeving. Als we kijken naar recente incidenten in bijvoorbeeld West-Afrika, dan zou die urgentie er toch zeker moeten zijn. Wachten op 2022 is een zoveelste brug te ver", zegt Koster. "Ik roep dan ook alle parlementsleden op, die in 2018 en 2019 voor de wet hebben gestemd, om de minister met klem te vragen zo snel mogelijk al het noodzakelijke werk te verzetten. Dan kan de wet uiterlijk 1 juli 2021 in werking treden.”

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland