Nieuws

KVNR belicht gevolgen coronacrisis voor zeevaartredactie | woensdag 18 maart 2020
Zeevaart

Redersvereniging KVNR brengt op een speciale webpagina de gevolgen van de internationale coronacrisis in beeld. "Als mondiale sector volgt de KVNR de ontwikkelingen op de voet. Maritieme professionals moeten dagelijks op basis van officiële adviezen afwegen welke eventuele acties zij moeten ondernemen."

Op de Covid 19-webpagina van de KVNR zijn antwoorden op veelgestelde vragen opgenomen, kunnen nieuwe vragen over de zeevaart worden gesteld. Ook zijn er doorverwijzingen naar relevante informatie en geeft de KVNR aanbevelingen over de eerder getroffen crisismaatregelen. Via een vragenformulier op de webpagina kunnen bedrijven ook nieuwe vragen over de gevolgen voor de zeevaart insturen.

Naast vragen over de geldigheid van persoons- en scheepscertificaten die dreigen te verlopen en de 'vraag der vragen' hoe je besmetting aan boord kan voorkomen, behandelt de KVNR de economische en financiële gevolgen van het beperken of stilvallen van de activiteiten door de coronacrisis. Hieronder enkele voorbeelden.

Veiligstelling financiering

Een veelgestelde vraag is op welke financieringsregeling een rederij een beroep kan doen. Elk bedrijf zal wat dit betreft op individuele basis moeten bekijken wat de mogelijkheden zijn. De KVNR adviseert om in eerste plaats met de eigen financieringsinstelling contact op te nemen voor advies. Daarnaast is het verstandig om de website van RVO te monitoren. Specifiek voor Covid-19 de verruimde borgstellingsregeling voor het MKB in het leven geroepen. Daarnaast zou ook de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) uitkomst kunnen bieden.

De KVNR pleit zowel in Nederland als in Brussel bij banken en beleidsmakers voor flexibiliteit van toepassing van regelgeving voor banken, zodat deze op hun beurt ondernemers financiële ruimte kunnen geven.

Vitale beroepen en processen

Sommige beroepen in de zeevaart misschien onder ‘vitale beroepen’ die zijn opgenomen in de lijst van vitale beroepen en vitale processen die het kabinet heeft gepubliceerd.. Dat kan echter niet generiek worden gezegd van de beroepscategorie zeevarenden. Rederijen zullen dit desgewenst zelf moeten inschatten.

De KVNR pleit er voor dat de zeevaart expliciet wordt genoemd als essentieel voor de doorgang van het goederenvervoer. Bevoorrading is volgens Europese bestuurders van vitaal belang voor de gehele Europese economie en de goede en gezonde werking van onze interne markt.

Opleggen van schepen

Het zal in deze tijd regelmatig voorkomen dat verladers en andere partijen opdrachten annuleren. De vraag is of een rederij in aanmerking komt voor compensatie als een schip moet worden opgelegd. De KVNR wijst erop dat er geen speciale compensatieregeling is voor opgelegde schepen. Wel bestaat de Instruction to ROs No.23 “Lay Up” die regelt dat een aangepaste bemanningsterkte mogelijk is.

In dit verband pleit de KVNR richting havenmeesters voor plaatsen in de havens waar schepen tijdelijk opgelegd kunnen worden tegen schappelijke tarieven en voor voldoende ankerplaatsen buitengaats waar schepen die niet langer kunnen varen of de haven niet kunnen aanlopen, ten anker kunnen gaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland